Пламен Стоилов: Бяхме почти зачеркнати! Вече живеем в един модерен град

0

С официална заключителна пресконференция, днес, в Заседателна зала на Община Русе бе отбелязан официалният край на дейностите по проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе”.

В рамките на събитието кметът на Община Русе Пламен Стоилов представи реализираното през последните 2 години по инфраструктурата на града, постигнатите резултати от проекта и ползите, които той носи за града.

Ръководителят на проекта и зам.-кмет „Устройство на територията” Димитър Наков представи в детайли изпълнението на всеки един от осемте компонента по проекта.

Г-жа Тамара Кулева, началник отдел „Северен централен район за планиране“ към Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ при МРРБ изказа своята благодарност както към екипите от страна на Общината и на фирмите изпълнители, така и към гражданите на Русе, които проявиха търпение и подкрепа в периодите на затруднен трафик поради ремонтните дейности.

На брифинга присъстваха зам.-кметовете д-р Страхил Карапчански и г-жа Наталия Кръстева, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковаска, които са част от управленския екип по проекта, както и областният управител г-н Стефко Бурджиев.

„Това е най-мащабният проект, изпълняван някога в Русе. С обновено Кръгово кръстовище, нов пробив, свързваш кв. „Родина“ с центъра на града, пасарелка, три подлеза, нови улици, и кръгови кръстовища, 14 километра велоалеи, Център за контрол на трафика, иновативна електронна система за таксуване в градския транспорт …. През целия период на изпълнение на проекта положихме максимални усилия да изпълним качествено заложените параметри, спрямо световните професионални стандарти, и в същото време да създадем минимален дискомфорт за гражданите“, обяви кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов.

Той изтъкна, че нашият град е единственият в страната, който е приключил транспортния си проект в срок.

Г-н Димитър Наков представи пред аудиторията от официални гости и медии постигнатите резултати в рамките на проекта.

„Русе вече може да се гордее с една модерна транспортна инфраструктура, реализирана в рамките на проекта. Конкретните, измерими резултати са 100 спирки на обществения градски транспорт с монтирани електронни информационни табла, над 390 хил. часа спестено време за пътуване, 1.2 км обособена бус лента, 14 км изградени велоалеи, 1 изграден подлез за ОГТ, пешеходци и велосипедисти, 4 реконструирани пешеходни подлези и надлези с условия за хора с увреждания, 8т/год. намаляване на емисиите парникови газове (СО2 и еквивалентни ). Вече живеем в един модерен град, с по-малко трафик, с по-надежден градски транспорт и повече достъпност за всички граждани и гости на Русе“.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Общата стойоност на проекта възлиза на 29 379 323,89 лв., от които предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 26 011 937,93 лв. и 3 367 385,96 лв. са собствен принос на Община Русе, а продъжлителността на проекта бе 41 месеца.

Тази публикация е създадена в рамките на проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе”, в изпълнение на договор BG161PO001/1.5-03/2011/005 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Русе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващ орган

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари