Пламен Димитров: Над 200 хиляди са нарушенията на трудовите права през изминалата година

0
Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от миналата година е криминализирано
Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от миналата година е криминализирано Снимка: БТА

Лидерът на КНСБ припомни, че нарушаване правото на синдикално сдружаване е криминализирано

За миналата година има над 200 хиляди нарушения на трудовите права в България, съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от миналата година е криминализирано, посочи още той.

Димитров обърна внимание на проблема с работещите бедни у нас.

"Когато над 750 хиляди българи живеят в условията на работеща бедност, т.е работят, но не могат да изкарат достатъчно пари, за да хранят семействата си – получават нетно под 1000 лева, очевидно е ,че има още много какво да се свърши".

През последните няколко години успяхме да компенсираме поне галопираща инфлация с ръста на доходите, каза синдикалният лидер.

Пламен Димитров напомни, че от месец март има международно приета заплата, необходима за издръжка и България също би трябвало да се съобразява с това.

"Освен методологията как да се определя минималната заплата, тя трябва да се мери ежегодно към тази заплата за издръжка".

Има проблем с осигуряването на достатъчно работна сила в България, отчете още синдикалният лидер пред БНР.

"През последните десетина години между 200 000 и 250 000 работни места остават трайно незаети.

За нас решението на проблема не е в това да внесем десетки хиляди души от Непал, Индия и т.н. Това са хора с друга култура и навици. Това няма да донесе нито устойчивост на пазара на труда, нито ще реши демографската криза в България.

Ние предлагахме програма за заселване на 100 хиляди българи от Украйна и Молдова. Трудно е да се каже защо нямаме активна държавна политика в тази посока".

Първи май, освен Ден на труда, е и празник на КНСБ. Синдикатът организира открити приемни, където гражданите могат да потърсят съдействие или съвети от експерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари