Пламен Бобоков: Битката за Украйна е битка между доброто и злото

3
Това заяви почетният консул на Украйна по време на откриването на изложба, посветена на войната
Това заяви почетният консул на Украйна по време на откриването на изложба, посветена на войната

Това заяви почетният консул на Украйна по време на откриването на изложба, посветена на войната

Изложба, посветена на десетата годишнина от незаконното анексиране на Крим, беше открита днес в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в присъствието на извънредния и пълномощен посланик на Украйна в Република България Н. Пр. Олеся Илашчук и почетния консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков. Експозицията, която е под надслов „Крим. Чужда карта – моята територия”, ще може да бъде разгледана в рамките на седмица във втори корпус в учебното заведение. Тя представлява артистичен поглед на професионалния фотограф и любител художник Борис Мерзляков към геополитическите процеси, протичащи на полуострова през 21 век.

На събитието присъства и областният управител Данаил Ковачев. „Няма малка и голяма война, няма малко и голямо завоевание, всяко нарушение на свободата на хората е престъпление към човечеството и то трябва да бъде спряно сега. Примирението означава преклонение пред унищожителните завоевателски амбиции на диктата. Именно затова посланията ни към свободолюбивия свят трябва да стават все по-категорични“, каза Ковачев. „Украйна е Европа. Необходимо е да осъзнаем, че това не е само въпрос на солидарност и справедливост, а на отстояване на основите на демократичната държава. Неглижирането на незаконното анексиране на Крим и на войната в Украйна е компромис с бъдещето ни, с нашето утре. То е пример за безпрецедентна атака срещу дипломацията и цивилизования свят, базиран на международното право. Това руши доверието и подкопава устоите на нормалния свят, за който ние и нашите родители сме се борили и отстоявали“, заяви още областният управител. По негови думи суверенитетът на съседни държави бива потъпкван заради измислени проблеми, основани на завоевателните амбиции. „Ако в този момент ние замълчим, сведем глава и се скатаем, то тогава е крайно необходимо да се запитаме доколко самите ние можем да се наречем действително свободни“, допълни той. Областният управител изказа и специална благодарност на автора чрез посланика за това, че е намерил сили и е съумял да реализира подобен проект. „Изкуството не е само лично преживяване, а политическа съпричастност към ставащото в момента“, сподели Ковачев.

От своя страна Н. Пр. Олеся Илашчук определи изложбата като уникална колекция, която е изражение на задълбочения художествен анализ на автора и на геополитически промени на Кримския полуостров през 21 век. Също така тя посочи, че изложбата е отражение на болката, любовта, загубата и вярата, които са обединили украинския народ, който винаги се е стремял към мир и независимост. „Изложбата представя не само физически пейзажи на Крим, но и емоционалната съпричастност към тези места – символ на несломимост и вяра за милиони украинци. Изкуството може да се превърне в здрав мост между минало и настояще и да ни напомня за ценността на свободата и необходимостта тя да се защитава при всякакви обстоятелства“, каза още дипломатът и сподели за мащабните руски атаки през последните дни.

Председателят на Общинския съвет и председател на Общото събрание на Русенския университет академик Христо Белоев посочи, че Русенският университет поддържа партньорства с много висши училища и научни институти в Украйна „Взаимоотношенията продължават и в момента въпреки войната и трудностите. Виждаме лицето на войната през погледа на твореца и се радваме, че тук в Русенския университет изложбата намира място и ще стане достояние на русенската общественост“, заяви академик Белоев.

Според Пламен Бобоков изложбата е скромна на пръв поглед, но силно въздействаща. „Авторът е един достоен гражданин на Украйна, който със своите средства и по своя начин показва отношението си към войната и се бори така както целия украински народ стои твърдо зад защита на своята земя, правда и територия“, каза Бобоков. „За непрофесионалното око се виждат свирепите изражения от картините, които показват решимостта на украинския народ да не даде и педя земя от своята територия. Самото наименование на изложбата е нещо, което ни кара да се замислим и да се върнем години назад, когато обществото не обърна толкова голямо внимание“, посочи още почетният консул на Украйна в Русе.

„Тези дни също сме свидетели на едно разединение в света, обществото и западните държави по отношение на това как и доколко да помогнат на скъпата Украйна. Всички трябва да сме наясно, че битката, която се води в Украйна не е само битка на украинците за Украйна, те се бият за всички нас, за Източна Европа, за цяла Европа, за световния мир. Това е битката между доброто и злото“, категоричен бе Бобоков. „Все още има колебания по отношение на помощта, а това дава кураж на руските завоеватели да нападат още по-широкомащабно и да правят още по-сериозни набези над украинската територия. Нещото, на което надявам и ние да бъдем винаги в подкрепа на Украйна, която е наша близка, сродна, братска държава. Вярвам, че това малко събитие ще допринесе всички да сме единни в подкрепата за братска Украйна“, каза Пламен Бобоков.

В изложбата могат да бъдат разгледани 10 произведения, направени в техниката на колаж с различни материали /платно, боя, плат, картон, пяна, метал/. Борис Мерзляков е професионален фотограф и любител художник. Той има над 15 изложби в Киев и Берлин. Той подписва творбите си като MORIS. Живее и работи в Киев. Визуалната ретроспекция на събитията е посветена на десет района на Кримския полуостров, временно окупирани от Русия през 2014 г. Проектът въплъщава географска карта на Крим, изпълнена с различни метафори и символи. Всяка творба съдържа тайни улики: имена, контури на кримски места, както и гербът на кримските татари. За преживяванията си той сам разказва и споделя:

За мен, родом от Киев, тази земя с невероятна красота беше и си остава моя лична територия. Обиколих Крим надлъж и шир: като дете с родителите си, в юношеските си години – със колеги състуденти, на младини - с приятели и семейство. При обиколки през уикенда, туристически походи, по време на бизнес пътувания и дори сватбено пътуване - всеки път, когато идвах в Крим, тази приятелска земя разкриваше нови тайни. Научих, че името на полуострова произлиза от кримскотатарската дума „kyrym” и означава „ров, укрепление”. Казаха ми, че Бахчисарай се превежда като градина-дворец. Тук се насладих на простите радости на живота а, именно на красотата на природата, намерих камъчета талисмани, опитах най-вкусните чебуреци на света, мускатово вино и праскови".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    17
    питам се
    Тези гащници ли ще решават съдбата на децата ни и семействата ни? Тези ли ще определят съдбините ни на регионално ниво,а защо не и на национално?
  • 4
    16
    О.о.о....времена.....
    О...о......нрави. 1915 - 1923 - 1930 - 1944 - 1952 - 1989 - 2000 - 2024 г. 1 8 7 8 г. 1 8 7 6 г. 1 3 4 3 г. 630-681 г. 715 г. 900 г. Българио ! За тебе те напразно умряха.Предадена бе ти от техните деца,но не и прадеди...
  • 8
    15
    Русчуклия
    Пирговски шушон, тия проблясъци на празнословието ти , сигурно идват от проблясъка на изгорелите автобуси един февруари??? Доста се разшири след това фабриката ти!!! Дано ревеш от огън !!!
  • -5
    14
    До 13
    Адмирации за коментара!!
  • -7
    13
    До 9
    Алеята на ангелите е създадена 2015-та заради убити 170 деца, повечето от които заради заложени от про-руските бунтовници мини. Загиват деца както от руска, така и от украинска страна. Прочети малко преди да разсейваш дезинформация, боклук!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари