Пенсиите се превръщат в огромна тежест за държавния бюджет

0
НОИ разчита на държавата за половината пари за пенсии
НОИ разчита на държавата за половината пари за пенсии

НОИ разчита на държавата за половината пари за пенсии

Рязкото повишаване на пенсиите в последните три години води до огромен дефицит в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ). Въпреки обективната нужда от осъвременяване на доходите на възрастните хора, липсата на реформа в пенсионната система вече води до ситуация, при която държавата я дотира с близо половината от нужните средства за пенсии. А в номинално изражение това вече надхвърля 10 млрд. лв.

Само за сравнение, преди десет години държавният бюджет дофинансираше само около 20% от разходите за пенсии, или малко над 1.5 млрд. лв.

Най-голямото нарастване на разходите на НОИ за пенсии се случи в последните три години, когато политиците се надпреварваха да увеличават административно доходите, опитвайки се да печелят непрестанно задаващите се избори.

От представения проект на държавен бюджет за 2023 г., изготвен от Асен Василев, се вижда, че е заложен трансфер към НОИ в размер на рекордните 10.6 млрд. лв. Общо предвидените разходи за пенсии тази година са близо 20 млрд. лв.

Статистиката показва, че обикновено почти целият държавен трансфер отива именно за фонд „Пенсии“.

На практика това означава, че пенсионната система не може да се издържа сама и приходите от осигуровки стигат само за половината пенсии.

Историческа справка на Economic.bg показва, че за последните десетина година държавният трансфер за пенсии се е увеличил над пет пъти.

План за бъдещето?

И докато лесно може да се каже, че пенсионна реформа не се предлага от днес за следващия месец и то в средата на годината, средносрочната бюджетна прогноза на финансовия министър за следващите три години също не загатва за такава.

Бюджет на мързелив отказ от реформи“.

Така бившият икономически министър Николай Василев описа проекта на Асен Василев в ефира на националната телевизия и подчерта, че повишаването на пенсиите през последните години е „безразборно непокрито с приходи и икономически растеж“.

Според публикувания план тази година пенсиите ще се повишат с 12% по швейцарското правило, следващата година – с 9.6%, а през 2025 г. – със 7.6%. Намаляващият темп е отражение на овладяването на инфлацията, която влиза във формулата на швейцарското правило.

Предвидено е минималната пенсия също да се вдига по швейцарското правило, максималната пенсия да се задържи на 3400 лв., а всички осигуровки да се запазят на сегашното си ниво.

Така тази година разходите за пенсии достигат общо 19.3 млрд. лв., догодина – 21.4 млрд. лв., а 2025 г. – 23.3 млрд. лв., което е съответно 10.4%, 10.8% и 11.1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Тазгодишното увеличение с над 3.5 млрд. лв. е описано като „забележително“ от Фискалния съвет на България, след като експертите в него публикуваха становище за проектобюджета на министър Василев.

Институцията настоява за реформи на пенсионно-осигурителния модел, за да се намери по-справедлив начин за актуализиране на пенсионните доходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    14
    до 13
    Затегнати са нещата за болните. За мнимите болни няма разлика. Парички, привилегии, парко-място пред входа (♿)
  • 8
    13
    Чакай сега до 8
    Спрете се с този ТЕЛК. Идея си нямате колко са затегнати в момента нещата. "Горят" хора с протези, без крайници, с кошмарен диабет и т.н. Аз самият на всеки две години трябва да доказвам пред ТЕЛК, че не са ми поникнали нови тазобедрени стави. Доказването не е проблем, проблем са едни към 200 лева разходи по снимки, епикризи, изготвяне на документи при GP, таксита, превоз и т.н.
  • 6
    12
    Чакай сега до 10
    Ама те и сирийските "туристи" бягат от война. И либийските, и иракските, и афганистанските и т.н. И бягат с едни дрехи на гърба си, а не с джипове за по 100 000 долара. Как така се случи, че едните бегълци са в лагери, а другите в хотели на първа линия на плажа? Малко лицемерничим, а?
  • 6
    11
    до 10
    Ами издържай ги ти бе идиот щом си толкова богат. Иди и помагай и там че имат нужда и от бойци като теб.
  • -10
    10
    до 9
    Украинските "туристи" бягат от война, започната от един нагъл и комплексиран народ с имперски амбиции, бе дебил. И издръжката им се плаща от европейските фондове, от които твоите жалки данъци, базирани на жалките ти доходи са под 1%.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари