Първият медицински хеликоптер у нас пристига през януари

0
Това съобщи здравният министър Христо Хинков
Това съобщи здравният министър Христо Хинков

Това съобщи здравният министър Христо Хинков

Първите екипи на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух ще бъдат изпратени в Италия на петдневно обучение в тренировъчния център на производителя на хеликоптерите - компанията „Леонардо“. Предвидено е това да стане в периода в периода 29 януари - 2 февруари. Това съобщи здравният министър Христо Хинков по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Петър Петров („Възраждане“), предаде БТА.

Общо шест санитарни средства за транспорт по въздух (хеликоптери) ще бъдат доставени у нас, припомни министърът. За целта ще бъдат изградени шест оперативни бази, като летателните машини ще бъдат разположени в хангари на летища в София, Пловдив, Сливен, Търговище, Долна Митрополия и Монтана, обясни Хинков. Той потвърди, че първият хеликоптер за спешна помощ по въздух ще бъде доставен през януари в София. Очаква се така да се покрие територия в радиус от 200 км за осигуряване на съвременна квалифицирана медицинска помощ в рамките на т.нар златен час, каза също Хинков. В края на 2024 г. се очакват още два хеликоптера, които да покрият територията в Северна и Южна България.

Във връзка с изграждането в малки населени места 300 амбулатории и консултативни медико-социални звена по Плана за възстановяване и устойчивост, здравният министър каза, че е предложена промяна обектите да се намалят до 100. По думите му част от причините са, че има недостатъчно медицинските специалисти, които да работят в предвидения брой обекти, както и липса на гаранция за устойчивост на инвестициите. Здравното министерство предлага с предвидените средства да се изградят 16 центъра за психично здраве в изпълнение на Националната стратегия за психично здраве на гражданите. В отговор на въпрос на Кристиан Вигенин ("БСП за България") Хинков уточни, че все още се очаква отговор от Европейската комисия и Министерство на финансите по предложените промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари