Пантеонът на възрожденците ще светне в синьо и зелено

0
Инициативата е в подкрепа на борбата с рядкото заболяване Неврофиброматоза
Инициативата е в подкрепа на борбата с рядкото заболяване Неврофиброматоза Снимка: Община Русе

Инициативата е в подкрепа на борбата с рядкото заболяване Неврофиброматоза

На 17 май близо 500 емблематични сгради в цял свят ще бъдат осветени в подкрепа на глобална инициатива за борба с рядкото заболяване Неврофиброматоза. За първи път 4 български града се включват, като сред тях е и Русе. „Да осветим НФ“ ще се състои още в София, Велико Търново и Разград.

Събитието е посветено на борбата срещу неврофиброматоза (НФ), генетично заболяване, което засяга едно на всеки 2000 раждания или над 4 милиона деца по света. Макар да няма официални данни за България, според Европейската детска туморна фондация близо 3500 са засегнатите у нас от рядкото заболяване.

Инициативата е свързана с осветяване в синьо и зелено - официалните цветове на НФ - на близо 500 символни сгради, паметници и архитектурни забележителности в десетки държави. Сред тях са популярни локации като Ниагарския водопад, Кралския национален театър в Лондон, Дъблинския замък, Фонтан Сибелес в Мадрид, Националната галерия на Сингапур и много други.

В Русе след 21:00 ч. ще бъде осветен Пантеонът на възрожденците, в София - Националният дворец на културата, във Велико Търново - крепостта Царевец, а в Разград - Часовниковата кула.

Целта на кампанията е да повиши осведомеността и да информира за ползите от финансиране на научните изследвания в областта на неврофиброматозата и редките генетични заболявания.

Неврофиброматоза се отнася към група генетични състояния, причиняващи развитие на тумори по нервите в цялото тяло, които могат да причинят слепота, глухота, костни аномалии, обезобразяване, затруднения в обучението, инвалидизираща болка и рак. Понастоящем няма лек за неврофиброматозата, но в последните години има сериозен напредък в борбата със заболяването и дори първо регистрирано лекарство, което е достъпно за пациентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Цветни
    За пореден път ще се оцвети общинската простотия.
  • 4
    6
    Спонсор
    23. 12 часа: Покрай МНО- 4 от обръщалото към МИЛЕНИУМА продъ лжава сребристо синьото ВMW 3 с чудесно гърненце с чуден звук! Чие детенце е? Щото от КАТ ги изловиха всичките! ДО КОГА? Всяка вечер!
  • 7
    5
    русенец
    В каквото и да го светне няма да ви оправи недовършените ремонти по улиците...казва се наглост., безочие и безхаберие за град Русе.....
  • -1
    4
    Спонсор
    И нама ли да скимтим и плачем? Тряя да бъде в СИНЬО ЖЪЛТО!
  • -2
    3
    Спонсор
    КО РЕКОХА ОТ ПОСОЛСТВОТО?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари