Паметникът на свободата се нуждае от реставрация, проектът чака одобрение

3
Геоложко проучване показва, че символа на Русе не се накланя и пропада
Геоложко проучване показва, че символа на Русе не се накланя и пропада Видео: Русе Медиа

Геоложко проучване показва, че символа на Русе не се накланя и пропада

Паметникът на свободата в Русе се нуждае от реставрация, която да обхване целия монумент и да го съхрани и за следващите поколения.

Това коментира художникът-реставратор Ясен Янков, който преди година и половина организира експертен съвет за оценка на състоянието на символа на Русе. Проектът е изготвен и е предоставен на общината, която трябва да предприеме следващите стъпки, информира Русе Медиа.

Проф. Валентин Тодоров направи експертна оценка и технологични решения за целия паметник –от бронзовата фигура надолу по пилона, с четирите бронзови стели, лъвовете, оръдията, веригите до основата. Има и конструктивен проект от инж. Пламен Пенев със становище и направена количествено-стойностна сметка за цялата реставрация на целия камък отгоре до долу“, обяснява Ясен Янков.

Въпреки че състоянието на бронзовата скулптура е добро, патината ѝ не е еднаква навсякъде. „Описани са технологичните решения как трябва да протече процесът. Постаментът на самата фигура беше спукан – още навремето, когато са го изливали в Италия, е имало шупла. Преди 10-15 години имаше един ремонт, с който се поднови самият постамент, връзката с камъка и бронзовата фигура. Направи се добре като технология, но като цвят не можа да се постигне същата патина и в момента стои като боядисан със зелена боя. Железните болтове, които са на всяка стела, пускат ръжда и гранитът е оцветен в червено“, очертава част от проблемите Ясен Янков.

В проекта е направено и геоложко проучване със заснемане на нивата на паметника почти през сантиметър по цялата височина. Те показват, че той не се накланя и пропада. Течовете преди години, които бяха довели до известно отклонение в основата, са спрени след ремонт.

Тъй като става дума за паметник от национално значение, всички действия трябва да се одобрят от експертния съвет по паметниците на културата в ресорното министерство. От общината вече са включили в капиталовата си програма за 2021 г. реставрацията и консервацията на основата, където има хлътнали и напукани плочи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари