Палто от бенгалска котка показва русенка изложба на защитени видове

0

Експозицията е посветена на рисковете от търговията със застрашени растения и животни

Мобилна изложба за заплахите от търговията със застрашени от изчезване растителни и животински видове ще бъде представена на Софийски фестивал на науката в периода от 9-ти до 12-ти май.

Фестивалът се организира от Фондация „Красива наука“ и ще се проведе в София Тех Парк. Фондация „Красива наука“ организира фестивали на науката, проекти и други инициативи за подобряване връзката на неспециализирани аудитории с постиженията на фундаменталната, приложната наука и технологии в България и по света.

Концепцията за изложбата е на уредниците от отдел „Природа“ на Регионален исторически музей – Русе – Венцеслав Петков и Красимир Киров. Експозицията „Природа в риск", съобщават от русенския музей. Интерактивната образователна изложба в подкрепа на Световната конвенция за международна търговия с редки и застрашени видове растения и животни“ е реализирана от Регионален исторически музей – Русе с подкрепата на Министерството на културата.

Уникалната по своя характер изложба е направена от 41 дървени модула, които изграждат презентационна стена. Касетите служат, както за експозиционна мебел, така и за поставяне на интерактивни дисплеи и табла. Изложбата илюстрира опасностите за защитените растителни и животински видове от безконтролното им използване в следствие на нерегламентираната търговия с тях. Тя насочва вниманието към предпоставките за намаляване популацията на някои представители на флората и фауната в световен мащаб.

През 2019-а година Министерството на околната среда и водите предостави на музея в Русе три палта с кожа на защитени видове – видра и бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа. Артикулите са конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие, регламентите на Европейския съюз и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES. Тези експонати са основното ядро за създаване на изложба, която да постави фокус върху нерегламентирани форми на притежание на растителни и животински видове, както и върху формиране у посетителите на щадящо отношение към природата.

Изложбата показва екзотични артефакти от фондовете на отделите „Природа“, „Етнография“, „Нова история“ и „Най-нова история“ на Регионален исторически музей – Русе. Експонатите образуват тематична колекция с примери от цял свят, която притежава рядко многообразие. Всички те изграждат последователен музеен разказ, който дава възможност да се представят проблеми, рискове и форми на отношение към животинското многообразие.

Експозицията спечели Награда за автор на концепция за мобилна изложба, в категория Самостоятелни изложби в рамките на Национален форум „Панаир на музейните изложби 2022 г.“. До сега изложбата е гостувала в регионалните музеи от Търговище, Плевен, Петрич, историческите музеи в Тутракан и Бяла Черква, както и в Природонаучен музей – Черни Осъм. Показвана е и в Регионалната инспекция по околна среда и води – Велико Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Путин Хуйло
    Аз пък, като истински еврогеец, си падам по мъжки котараци с дебели ташаци!
  • -7
    3
    Падам си...
    Падам си по жени котки,искам правят Мяу.у.у....у....у.....у.....мяуууу ....мърррр...мърррр....ох ,ох...котьооооло....котано.....палавите ми писита те.....писанки...гъци,гъци........писи,писи...
  • -6
    2
    искам.,
    искам да го носи по парфюм
  • -6
    1
    Плащам
    Искам палтото за любовницата си,Плащам...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари