Пакистан забрани вноса на "несъществени луксозни стоки"

0
Наложена е пълна забрана за внос "за всички онези несъществени луксозни артикули, които не се използват от широката общественост"
Наложена е пълна забрана за внос "за всички онези несъществени луксозни артикули, които не се използват от широката общественост"

Сред тях са автомобили, мобилни телефони, домакински уреди и козметика

Пакистан забранява вноса на всякакви несъществени луксозни стоки в опит да стабилизира икономиката, каза министърът на информацията Мариум Аурангзеб, описвайки икономическата ситуация в страната като извънредна, предаде Ройтерс и БТА.

Дефицитът по текущата сметка на Пакистан излезе извън контрол и валутните резерви на страната се понижиха, а пакистанската рупия падна до историческо дъно спрямо долара.

Наложена е пълна забрана за внос "за всички онези несъществени луксозни артикули, които не се използват от широката общественост", каза министърът пред медиите.

Мерките целят справянето с фискалната нестабилност, заяви също тя и обвини предишното правителство на премиера Имран Хан за проблемите пред хазната. Кабинетът на Хан беше свален при вот на недоверие миналия месец, след обвинения в лошо управление на икономиката на страната.

Сред множеството вносни стоки, които ще бъдат забранени, попадат и автомобили, мобилни телефони, домакински уреди и козметика.

Заедно с други фискални мерки, въведената забрана ще помогне за спестяването на критично важни валутни резерви през следващите два месеца, обоснова решението пакистанският министър, като добави, че така ще бъдат спестени 6 милиарда долара годишно.

Основният внос на Пакистан - горива и годни за ядене масло и варива, ще останат незасегнати.

Някои прогнози сочат, че дефицитът по текущата сметка на Пакистан до края на настоящата финансова година ще достигне около 17 милиарда долара или над 4,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Като основен фактор се посочват нарастващите разходи за внос, причинени от скоковете в световните цени на суровините.

Валутните резерви на страната намаляха бързо, а средствата, държани от централната банка, паднаха с 6 милиарда долара от 16,3 милиарда долара в края на февруари до малко над 10 милиарда долара през май.

Финансовият екип на Пакистан и Международния валутен фонд (МВФ) прождат в Доха преговори за възобновяване на помощта по програмата за финансиране, която започна още през 2019 г., но беше спряна, поради неприлагането на политически действия от страна на Исламабад, поставени като условие за получаване на средствата.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари