Отнеха книжката на русенец за 6 месеца заради шофиране с прекратена регистрация

4
32-годишният мъж бил спрян за проверка на улица "Студентска" в Русе
32-годишният мъж бил спрян за проверка на улица "Студентска" в Русе Снимка: БГНЕС / Архив

32-годишният мъж бил спрян за проверка на улица "Студентска" в Русе

Решението на Районен съдРусе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба от 200 лева и лишаване от правоуправление за половин година на И. И. за управление на МПС със служебно прекратена регистрация, е оставено в сила от касационната инстанция и вече е окончателно.

На 15.02.2022г. около 10 часа, 32-годишният жалбоподател шофирал личния си „Сеат Кордоба“ по улица „Студентска“ в град Русе, когато бил спрян за проверка. След справка в информационната система на МВР се установило, че автомобилът бил със служебно прекратена регистрация.

По случая била извършена проверка, от която станало ясно, че И. И. закупил колата с договор за покупко-продажба от 17.09.2021 г., но в едномесечния срок от придобиването не изпълнил задължението си да я регистрира. Преписката била изпратена в прокуратурата, а с постановление от 01.03.2022 г. прокурорът отказал да образува наказателно производство поради малозначителност и изпратил материалите на Сектор „Пътна полиция“. Началникът на службата преценил, че И. И. е извършил описаното нарушение и издал наказателно постановление за налагане на глоба в размер на 200 лева и 6 месеца лишаване от право да управлява МПС.

Мъжът поискал отмяната на санкциите, тъй като не бил знаел за прекратяването на регистрацията. Районен съдРусе е приел деянието за безспорно установено, тъй като съгласно Наредбата, при неизпълнение на задължението за регистрация на МПС от новия собственик, не се дължи уведомяване нито на новия, нито на стария такъв. Според съда, правилно на И. И. са били наложени наказанията в минималния по закон размер.

До същите правни изводи е достигнала и касационната инстанция, която е оставила в сила решението на Районен съдРусе като правилно и законосъобразно, поради което то вече е окончателно.

Закон за движение по пътищата Чл. 175. (3): Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    Балканеца
    Милиционерите голяма работа са свършили. А иначе пияни и друсани си джиткат спокойно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари