Отлагат преминаването на цените на тока към свободен пазар

0
Предложението е либерализацията да се отложи с година
Предложението е либерализацията да се отложи с година Снимка: БГНЕС

Предложението е либерализацията да се отложи с година

КЕВР да продължи да определя цените на тока на домакинствата още година - това предложение предстои да се гласува в парламента.

Домакинства в Западна Европа купуват ток на свободния пазар. Марио живее от години в Испания. Семейството му се състои от трима души, а месечните сметки за ток им струват около 70 евро.

По-хубаво от свободния пазар няма. Колкото повече фирми и колкото повече конкуренция има, толкова по-ниски цени ще се предлагат за тока. Към мен и семейството ми има ежедневни обаждания от различни фирми, които предлагат по-ниски цени. Има и пакети. Зависи какъв си избереш, за колко киловата, за по-силен или по-слаб ток“, добави Марио Борисов, цитиран от bTV.

Според някои от доставчиците на свободния пазар отлагането няма да има негативен ефект върху крайния потребител, а държавата трябва ясно да разпише кой е енергийно беден и как ще бъде защитен.

При ръст на цените на енергията въпросните домакинства да получават компенсации директно във фактурите си, тоест да не се чака за средствата, тъй като по дефиниция компенсацията не би трябвало да се отлага във времето. Това е критично важно и още един аргумент либерализацията да се направи след като има реална подготовка“, посочи Димитър Бартов, управител на фирма доставчик на ток.

Експерти уточняват, че отлагането задълбочава и без друго закъснелия процес по излизане на свободния пазар на домакинствата.

Това явно показва една институционална безпомощност и това, че за пореден път институциите не могат да се координират по между си. Либерализацията не е нещо страшно и не задължително ще се асоциира със скок в цените, може да имаме и спад. Въпросът е и как хората са подготвени за този процес“, коментира Ремина Алексиева, енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Окончателно решение за отлагането предстои да бъде разгледано от депутатите утре в зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    5
    Уместен Въпрос
    Защо допускаме още едно стадо маймуни на увисналият и напукан клон в икономиката и енергетика на България? Няма ли додтатъчно тегоби върху потребителската кошница на българина и изтърбушената и умишленно ограбена икономика от български политици? Като се счупи клона? АЕЦ трябва да доставя енергията за вътрешно потребление към потребителите без посредници.Единственият законен и достатъчен такъв е НЕК.Какви ги вършат и не ги вършат поставените лица именувани,депутати от БГ.Парламент? Нищо не правят.Мастурбират върху народа си от най високо място.
  • 13
    4
    Реге
    Преминаването на свободния пазар на битовите потребители ще бъде пак побългарено и изродено чрез картел от посредници и ние ще им пълним гушите и ще се ваикаме колко трудно се живее в тази страна
  • 21
    3
    Texaco
    Целта пак е да се нахакат едни тлъсти лапачи за ПОСРЕДНИЦИ между хората и производителите на ток. Чиста проба ПАРАЗИТНО звено, чиято рода да се уреди с потомствена индулгенция да живее на гърба на народа! ЦЕЛИЯТ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР Е ОТ СТРАТЕГИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ САМО В ДЪРЖАВНИ РЪЦЕ! Намърдат ли се наглите алчни търгаши там - ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ!
  • 9
    2
    Балканеца
    Либерализацията не е нещо страшно и не задължително ще се асоциира със скок в цените, може да имаме и спад. Въпросът е и как хората са подготвени за този процес“, коментира Ремина Алексиева, енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).... Може да има и спад, но спад ще има, колкото и бакалавъра по психология Реминка някога ще се превърне в енергиен експерт, без нито да е учила нещо свързано с енергетиката, нито пък да е работила такова, ако не броим дрънкането на глупости по студията на "Медиите" Тоест няма да има. Как пък един журналист не и зададе въпроса каква точно експертиза притежава, че я мъдрят като експерт. Е такива експерти са всичките в територията, за това живеем в кочина, не в държава. А на управителчето на фирма за доставка на ток да му няпомним, че мощностите за производство на евтин ток са държавна собственост и от тях трябва да се възползва именно потребителя, тоест фактическите собственици на мощностите. Но и за това не се намира журналист да говори. Изобщо, и медиите, и жърналистите в кочината са на нивото на Експерта Ремина - примитивно, евтино и послушно.
  • 15
    1
    Взр
    Е да ама Испания не е българия. Тук всички правят каквото си поискат и защита на потребителите съществува само фиктивно. Така че и на свободния пазар да отидем пак ще има да си правят далаверите на гърба на бедните българи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари