Откриват Мартенски музикални дни със световна премиера на балета „Калиопа“ на Емил Табаков

2
На 16 март ще се състои световната премиера на балета "Калиопа" от композитора и диригент Емил Табаков
На 16 март ще се състои световната премиера на балета "Калиопа" от композитора и диригент Емил Табаков Снимка: Facebook

На 16 март ще се състои световната премиера на балета "Калиопа" от композитора и диригент Емил Табаков

Откриването на шестдесет и второто издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – Русе ще бъде с премиерата на балета „Калиопа“ от композитора и диригент Емил Табаков. Концертното изпълнение ще се състои на 16 март от 19:00 часа в Голямата зала на Доходно здание. На пулта ще бъде самият Емил Табаков, а музиката ще се изпълнява от оркестъра на Русенска опера.

Емил Табаков подготвя световната премиера в концертно изпълнение на балета „Калиопа“ още в последните дни на миналата година. Най-новата му творба е посветена на родния му град Русе и с нейното първо изпълнение ще бъде открито 62-рото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Автор на либретото на балета е някогашният балетен артист от балетната трупа на Русенската опера Александър Малчев.

Творбата разказва по нов и безкрайно очарователен начин една от най-красивите русенски любовни градски легенди – тази за неустоимата красавица Калиопа. В либретото са преплетени още образите от други легендарни градски истории от началото на XIX век – образът на гениалния композитор и пианист Ференц Лист и на строителя на европейския Русчук Мидхат паша. Дните от далечното минало на Русчук оживяват във фантазията на публиката с музикалната картина, създадена от композитора Емил Табаков с много топлота и обич. С изисканото и деликатно сантиментално чувство на твореца тя носи неповторимата атмосфера на балета, с която той покорява сетивата на всеки слушател. Богатството на музиката на Табаков преминава през жанровите елементи, характерни за времето на драматургичното действие и достига до богатите музикални изразни средства на симфоничното звучене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари