Откриха молекула, която убива ракови клетки

1
Молекулата MMRi62 ще допринесе за разработването на ново кандидат-лекарство за лечението на рака на панкреаса
Молекулата MMRi62 ще допринесе за разработването на ново кандидат-лекарство за лечението на рака на панкреаса

Молекулата MMRi62 ще допринесе за разработването на ново кандидат-лекарство за лечението на рака на панкреаса

Молекула, която възпира растежа и метастазите на клетките на рака на панкреаса, е открита от изследователски екип, ръководен от Института по ракови заболявания в Розуел Парк. Пътеката на метаболизма на желязото е тази, която бе използвана, за да се направи това откритие, публикувано наскоро в Molecular Cancer Therapeutics. Откриването на тази молекула, наречена MMRi62, ще допринесе за разработването на ново кандидат-лекарство за лечението на рака на панкреаса.

MMRi62 работи, като таргетира метаболизма на желязото, за да убие раковите клетки и вредните протеини, които окуражават растежа и разпространението им. Това откритие може да доведе до създаването на нов тип терапия на рак на панкреаса. Проф. Ксинжан Уан от в катедрата по фармакология и терапия в Розуел Парк обяснява, че „MMRi62 предизвиква деградация на протеина за съхранение на желязо, наречен FTH1, както и на протеина, който мутира в PDAC [панкреатичния дуктален аденокарцином]. В резултат на това настъпва инхибиране на метастазата и фероптозата – форма на клетъчна смърт, предизвикана от свободното клетъчно желязо“.

PDAC клетките са предразположени към фероптоза, която е наскоро идентифициран тип клетъчна смърт, предизвикана от желязото и е основа на много ракови изследвания. Идентифицирането на нови агенти, които активират фероптозата, може да доведе до създаването на потенциални терапии за PDAC – агресивно и до голяма степен нелечимо заболяване, което е отговорно за около 90 процента от всички видове рак на панкреаса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    До 1
    Остани си невярващ. Няма да си сам. Балалайка неука.
  • 0
    1
    123
    Американски балалайки за тъпите европейци. Не вярвам на нито една сричка на американските отпадъци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари