Отиде си Юлия Трашлиева

1
Тя бе първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика
Тя бе първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика Снимка: Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница / Facebook

Тя бе първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика

Българската федерация художествена гимнастика с прискърбие съобщи, че вчера на 88-годишна възраст е починала Юлия Трашлиева.

Трашлиева е първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика – още на I-вия шампионат през 1963 г. в Будапеща печели индивидуално 2 бронзови медала (в многобоя и на обръч).

Юлия има важен принос за развитието на художествената гимнастика в България като треньор на националния отбор и треньор в столичното спортно дружество „Спартак“, впоследствие „Левски - Спартак“. Тя ръководи българския ансамбъл от шест гимнастички на Световното първенство през 1967 г. в Копенхаген, където печелят бронзови отличия. Случаят е известен като „Скандалът в КБ Хален“ поради това, че българките печелят най-високата оценка от всички участващи отбори за съчетанието си с обръчи, която обаче е намалена с цяла половин точка под претекст, че диаметърът на обръчите им е с един сантиметър повече от допустимото. Въпреки това, българките се нареждат на трето място в крайното класиране и печелят бронзовите медали след СССР (златен) и Чехословакия (сребърен). Те стават любимки на публиката, която става на крака, за да ги приветства по време на награждаването им.

Две години по-късно, през 1969-а във Варна, българският ансамбъл (Вера Маринова, Стела Милушева, Соня Пеева, Виолета Еленска, Богдана Тодорова и Деспа Кателиева), воден от треньорките Юлия Трашлиева и Лилия Мирчева, печели първата световна титла за България при ансамблите.

Трашлиева е носителка и на почетните звания: „Майстор на спорта“, „Заслужил майстор на спорта“, „Заслужил треньор“, „Заслужил деятел на физическата култура".

Поклон пред светлата ѝ памет!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари