Отиде си известен русенски общественик

1
Поклон пред паметта му!
Поклон пред паметта му!

Румян Ганчев – известен историк и общественик в Русе, е починал.

През годините Румян Ганчев беше директор на Историческия музей, зам.областен управител, служител в министерството на културата, директор на Библиотеката, пише briagnews.bg.

"Неговите решителни действия и твърда воля позволиха на музея да започне своя нов живот и положиха основите на днешното му успешно развитие", коментираха от Русенския музей, чийто директор Румян Ганчев е до 2001 година.

Румян Ганчев е завършил История в Софийския университет през 1976 г. През 1978 г. започва работа в Окръжна дирекция „Културно-историческо наследство“, преподава и в Русенския университет. През 1990 г. е директор на Историческия музей в Русе, след това експерт по история в Регионалния инспекторат по образование.

От 1992 до 2001 г. е директор на Историческия музей в Русе. От 2001 г. е заместник- областен управител на Област Русе. От 2006 г. е директор на Дирекция „Музеи, галерии и изобразително изкуство“ в Министерство на културата. През 2008-2009 г. е гл. експерт и и. д. директор на ЦДА–София. В периода 2009 - 2011 г. е директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

До последно Румян Ганчев бе отдаден на музеите – през 2015-2016 г. той работеше за преустройството на мемориалния музей в град Бяла, област Русе, в градски исторически музей.

Румян Ганчев е един от нас. Поклон пред паметта му. Бог да го прости!, казват в скръбната вест от Историческия музей.

Поклонението е на 09.05.2016 г. от 13.30 в храма „Света Троица“ в Русе.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари