Остров ли е Австралия?

0
С около 7,7 милиона квадратни километра, Австралия е най-малкият континент на Земята
С около 7,7 милиона квадратни километра, Австралия е най-малкият континент на Земята

С около 7,7 милиона квадратни километра, Австралия е най-малкият континент на Земята

Всъщност по размер е по-близо до Гренландия, отколкото до Южна Америка. Това прави ли Австралия остров като Гренландия? Въпреки че Австралия понякога се нарича „островен континент“, повечето географи смятат островите и континентите за отделни неща, пише Actualno.com

Според някои учени островът е масив от земя, който е „изцяло заобиколен от вода“ и също „по-малък от континент“. По това определение Австралия не може да бъде остров, защото вече е континент. Но в такъв случай каква е разликата между Австралия и Гренландия? Защо Гренландия, която е близо 2,2 милиона квадратни километра, не се счита за континент, а просто за най-големия остров в света? За съжаление, няма строго научно определение за континент. Но има няколко критерия, които обикновено се използват за разграничаване на един континент от друг.

Първо, има геоложко разграничение. Докато Австралия и по-голямата част от Азия са разположени на отделни тектонични плочи, Гренландия споделя тектонска плоча със Северна Америка. Второ, има биологично разграничение. Докато голям процент от австралийските растителни и животински видове не могат да бъдат намерени никъде другаде по света, по-малко от видовете в Гренландия са уникални. Трето, има антропологично разграничение. Аборигените са ограничени до Австралия, докато местните жители на Гренландия принадлежат към група народи (инуитите), разпространени в цяла Арктика, включително части от Канада, Съединените щати и Русия.

Въпреки че всеки от тези критерии може да не е достатъчен сам по себе си - например Европа и Азия също споделят тектонична плоча, но обикновено се считат за отделни континенти по културни причини - заедно те формират общо разбиране за това какво се квалифицира като континент. Разбира се, има и основният въпрос на размера. Австралия е почти четири пъти по-голяма от Гренландия. Ако бяха много по-близо по площ, Гренландия можеше да има повече аргументи за статут на континентАвстралия за статут на остров).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари