Осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш

0
Брифинг в Министерския съвет
Брифинг в Министерския съвет Снимка: БНТ

Брифинг в Министерския съвет

Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

"Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия период на миналата година. Това съвсем ясно показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяване. Над 90% от случаите са деца. рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини. Вземайки предвид това и полученото вече становище на Националния съвет по имунизиции и получено становище от експертния съвет, предприемам следните действия:

Актуализация на имунизационния календар: допуска се основната планова имунизация срещу дифтерия и коклюш да стартира по-рано от 6 седмица.

"Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица, които желаят да се имунизират безплатно, независимо от това дали са здравноосигурени или не", каза Кондева.

Имунизациите ще се извършват безплатно в обособени имунизационни пунктове, обясни здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Работим и по отношение на осигуряването на диагностика, доста по-широко. Към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като там и ма възможност. на тези места ще се прави безплатна ПСР диагностика по критерий на първи случай, тежки случаи, случаи в организирани колективи и т.н. Това ще доведе до намаляване на риска. И в Европа 80% от заболелите са неимунизирани, или с пропуснати имунизации или изцяло неваксинирани", подчерта доц. Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари