ООН следи със сателити щетите върху украинските културни обекти

0
Анализът на екипа ще бъде споделен на онлайн платформа за проследяване
Анализът на екипа ще бъде споделен на онлайн платформа за проследяване Снимка: Getty Images

Анализът на екипа ще бъде споделен на онлайн платформа за проследяване

Сателитни снимки „преди и след“ помагат да се проследят щетите, които руската война в Украйна нанася на културните обекти в страната, предаде Euronews, цитиран от Дарик Радио.

Агенцията на ООН за култура ЮНЕСКО е проверила щетите на 207 културни обекта в Украйна след руската инвазия на 24 февруари. Това става възможно с помощта на сателитния център на ООН UNOSAT.

Досега са повредени 88 религиозни обекта, 15 музея, 76 сгради с исторически и художествен интерес, 18 паметника и 10 библиотеки.

Сред тях е и театърът в южния град Мариупол, където се укриваха хиляди хора, включително деца.

"Заключението ни е, че е лошо и може да продължи да става още по-лошо", заяви пред репортери на брифинг в Женева директорът на ЮНЕСКО за култура и извънредни ситуации Криста Пикат.

Анализът на екипа ще бъде споделен на онлайн платформа за проследяване, която ще стартира скоро.

"Нашата основна отговорност е да се уверим, че разполагаме с информация за състоянието на обектите, за да сме готови за възстановяване. Знаем, че при предишни обстоятелства тази документация е била използвана и от властите в страната, ако искат да разгледат обвинения във военни престъпления", каза Пиккат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До 3
    Те направо не се ли наакват от страх ?
  • 1
    3
    Руснаците заплашили
    , че ще им счупят сателитите , защото правели снимки на техните войници , когато ходели по голяма нужда.
  • 0
    2
    123
    Ако ще с осем сателита да следи ООН тази американска маша. Няма да има никаква полза и тази глупост. Путин, като ви се моли да се изпълняват минските споразумения, като ви моли да спрат да трепят мирни жители тъпите нацисти се ослушвахте. Сега си гледайте през сателитите.
  • 1
    1
    Indianec v BG
    Целият ресурс на човечеството е впрегнат да заклеймява разрушенията на едната страна в конфликта. А защо не беше впрегнат да следи разрушенията на другата страна в продължение на 8 години? Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари