Окончателно: Депутатите приеха нулево ДДС за хляба и брашното

0
Решението беше гласувано на второ четене
Решението беше гласувано на второ четене

Решението беше гласувано на второ четене

С нулева ставка ДДС от 1 юли ще е не само хляба, но и брашното. Това приеха депутатите в пленарна зала, където днес тече окончателното гласуване на актуализацията на бюджета, пише вестник СЕГА

Гласуването започна първо с данъчните промени. Водещата бюджетна комисия вече одобри 0% ДДС за хляба и намалена ставка от 9% за парното и природния газ от 1 юли като антикризисни мерки. Изненадващо в пленарна зала се промуши и нулева ставка за брашното. Тя бе предложена от председателя на земеделската комисия в парламента Пламен Абровски от ИТН с мотива, че само така може да се намалят ДДС злоупотребите след премахването на налога за хляба, а също и да се помогне да не фалират малките хлебопроизводители, които не са регистрирани по ДДС.

Въпреки че тази данъчна промяна бе прегласувана, като и двата пъти получи достатъчно гласове "за", Антоанета Цонева от ДБ излезе на парламентарната трибуна да обясни, че всъщност се е объркала и е против 0% ДДС за брашното. Почти половин час депутатите спореха дали трябва текстът да се гласува трети път. В защита на Цонева се изказаха не само колегите ѝ от ДБ, но и БСП и ДПС. "Публично заявен вот на депутат от трибуната трябва да се отрази", заяви Мустафа Карадайъ. От ИТН и ГЕРБ обаче бяха категорично против. "Не може да гласуваш два пъти по един и същ начин и после да казваш, че си се объркал. Така всеки депутат може да иска да прегласуваме закони", заяви Ива Митева.

Председателстващият НС даде 20 почивка, за да отразят неочакваната промяна в ЗДДС в окончателните текстове, които предстои да гласуват.

Плановете на НС са днес да бъдат окончателно приети всички законови текстове, свързани с актуализацията на бюджета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Възмутена
    "Нулево ДДС" - данък добавена стайност - м.р.ед.ч. Що за журналисти сте вие? Децата имали слаби резултати по български език....
  • 3
    1
    daskal
    Хайде на бас ще поевтинеят ли хлебните изделия, или не!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари