Очаквайте снежна блокада в Русенско

2
Димитър Павлов: Очаква ни тежка зима
Димитър Павлов: Очаква ни тежка зима

Стари машини вещаят снежна блокада в Русенско. "Песимист съм за готовността на пътноподдържащите фирми, състоянието на техниката е по-зле от миналата година и ако не се промени, ни очаква тежка зима", заяви на областно съвещание за зимната подготовка началникът на областно управление "Пожарна, аварийна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов. Той смята, че "повтаряме едни и същи грешки", а общините разчистват пътищата със собствена техника. В договорите им с фирми не се предвижда машините им да извличат закъсали автомобили.

Засега още не са приключили откритите процедури за обществени поръчки в общините Ветово, Ценово и Борово. Всички кметове разчитат на досегашните изпълнители. За почистването на третокласните пътища Областно пътно управление има сключен договор само с община Русе. За тях се реагира до 5 часа след паднал сняг, защото първо се разчистват пътищата първи и втори клас.

"Има колизия в закона, община Русе харчи два пъти повече от държавата, за да поддържа входно-изходните участъци по главните пътища", уточни шефът на общинска дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров. От Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ ще отпуснат 131 100 лв., но още не е изчистен преразходът от 217 301 лв. за сметка на местния бюджет. За зимното поддържане в общината са нужни 1,1 млн.лв.

Само една фирма е кандидатствала в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка за поддържане на републиканските пътища в Русенско през следващите 2 г., сочи справката в АПИ. Обединение "Пътно поддържане Русе 2014", в което участват "Пътинженеринг" АД и "Хидрострой" АД, ще се грижи текущо, с ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации и ще почиства пътната мрежа. Досега тя се поддържаше от обединение "Пътно поддържане Русе" - град Шумен, между фирмите "М-Транс" ЕООД и Автомагистрали "Черно море" АД.

Републиканската мрежа в Русенска област включва 511,6 км, от които първокласни са 109,5 км пътища. Второкласни са 155,1 км, а третокласни - 247 км.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари