Обвиниха Фабрис Леджери в съучастие в престъпления срещу човечеството

0
Бившият шеф на "Фронтекс" е кандидат за евродепутат
Бившият шеф на "Фронтекс" е кандидат за евродепутат Снимка: АП/ Virginia Mayo

Бившият шеф на "Фронтекс" е кандидат за евродепутат

Две неправителствени организации обвиняват бившият директор на граничната агенция на ЕС „Фронтекс“, Фабрис Леджери, който е кандидат за евродепутат от френската крайнодясна партия „Национален сбор“, в съучастие в престъпления срещу човечеството и изтезания на мигранти. Жалбата беше подадена в съда във вторник, информира EURACTIV.

Леджери е на трето място в листата за изборите за ЕС през юни. Той е замесен в скандал, който може да повлияе на резултатите на партията, която е на първо място с 31%.

Неправителствените организации – LDH и асоциацията за защита на мигрантите „Утопия 56“, твърдят, че Леджери е съучастник в престъпления срещу човечеството и изтезания на мигранти в Средиземно и Егейско море, докато е бил шеф на граничната агенция.

Той е заподозрян „в участие, улесняване и прикриване на връщането на лодки с мигранти от гръцките власти в Турция, както и връщането на лодки с мигранти, опитващи се да стигнат до Италия“.

Леджери подаде оставка след осъдителен доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) през април 2022 г., но продължава да отрича обвиненията.

Според доклада „Фронтекс“ не е успяла да се реагира адекватно на доказателства за връщане на мигранти по морските и сухопътните граници на Гърция между пролетта и есента на 2020 г. и се твърди, че дори се е опитала да ги прикрие.

Сериозно нарушение

Отблъскването на хора противоречи на международното право и правото на ЕС, тъй като възпрепятства разглеждането на молби за закрила.

В прессъобщение от 14 октомври 2022 г. ръководството на „Фронтекс“ призна „сериозно нарушение“ и по-специално факта, че тези инциденти са били пренебрегвани. То обаче подчерта, че тези практики „са минало“.

Тази жалба е много положителен знак, защото влизането на Фабрис Леджери в политиката повдигна малко въпроси“, каза Лефтерис Папагаянакис, директор на Гръцкия съвет за бежанците.

Бившият директор на граничната агенция беше известен с политическите си пристрастия, които са несъвместими с техническите задачи, които една европейска служба трябва да изпълнява. Той наложи своя собствена програма и беше награден от правителството в Атина за действията си, докато гръцките сили за сигурност търпят постоянни упреци за незаконно връщане на мигранти“, продължи той.

Леджери срещу „Фронтекс“

55-годишният бивш служител на ЕС беше номиниран като един от водещите кандидати в изборната листа на „Национален сбор“ на 17 февруари, като добре дошло допълнение към групата от експерти и технократи. Оттогава той посвети по-голямата част от времето си, за да критикува „Фронтекс“.

Общата философия на пакта за убежище и миграция е измама“, каза той наскоро пред BFM TV .

Ние не се занимаваме с корена на проблема – да попречим на мигрантите да изложат живота си на опасност, да попаднат в ръцете на трафиканти, за да дойдат и да търсят убежище на европейския континент“, добави той.

Международната организация по миграция изчислява, че най-малко 30 000 души са загинали в Средиземно море от 2014 г., включително 16 272 между 2015 и 2022 г.

Не е изненадващо, че лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен побърза да подкрепи Леджери, критикувайки „крайнолевите асоциации, поддръжници на миграционния наплив и съучастници на контрабандистите“.

Леджери настоя да онези, които финансират тези НПО-та, да им спрат парите.

В подкрепа на обвиненията си LDH и „Утопия 56“ твърдят, че разчитат на журналистически разследвания, доклади на НПО и доклада на ОЛАФ.

На своя уебсайт „Утопия 56“ посочва, че „според няколко журналистически източника, граничната агенция е изиграла роля при почти 222 драматични инцидента, включващи 8355 души между март 2020 г. и септември 2021 г.“. Тя не е успяла да се противопостави на местните власти, а това е било нейно основно задължение. Има данни и за укриване на доказателства за тези престъпления, както и за отказ да предостави логистична и финансова подкрепа за извършването на спасителни операции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ТоЗ
    Тоз го отнесе заради негласни разпореждания под масата както е и в БГ.МВР. Не ме гледай какво правя ами ме чувай какво ти казвам....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари