Община Русе връща неусвоени пари за поддръжката на булевард "България"

2
"Създава се една заблуда в гражданите на Русе", твърди инж. Стамен Савов
"Създава се една заблуда в гражданите на Русе", твърди инж. Стамен Савов Видео: Русе Медиа

"Създава се една заблуда в гражданите на Русе", твърди инж. Стамен Савов

През декември миналата година започна ударно асфалтиране на бул.“България“ в Русе от страна на общината. Част от републиканската пътна мрежа, по него минават два основни пътя - Русе - Велико Търново и Русе - Варна, като заради големия трафик и от тежкотоварни камиони отсечката е силно амортизирана.

Какъв е ангажиментът на Агенция „Пътна инфраструктура“ и какви са задълженията на общината по отношение на бул.“България“, както и най-важното - кой трябва да осигури средствата за поддръжката му?

Отговорите са в чл.30 от Закона за пътищата - за общини над 100 000 жители общините са длъжни да поддържат републиканската пътна мрежа в урбанизираната територия, като АПИ подписва споразумителен протокол и ги съфинансира, обясни директорът на Областно пътно управление - Русе инж. Стамен Савов, цитиран от Русе Медиа.

Много добре искам да бъде разбрано – ние ги съфинансираме, а не финансираме изцяло. Така е записано в закона и в правилника за приложение на този закон. Какво се получава обаче – обикновено общините изразходват само средствата, които получават от АПИ, и постоянно се чуват искания, че парите не им стигали. Реално погледнато, те от закона са задължени да поддържат както трябва, а ние да ги съфинансираме.

Тук нещата се изкривяват. Другото, което исках да подчертая, което също не е ясно на хората – като казваме, че републиканската пътна мрежа, която минава през територията на града, е наша, тя е наша по закон само от бордюр до бордюр, т.е. пътното платно.

Текстът гласи, че собственост на съответните общини са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платната за движение на републиканските пътища. Ние отговаряме за пътното платно и тези средства, които ние превеждаме на общините, са само за пътното платно, за асфалтовата настилка и за хоризонталната пътна маркировка“, каза още инж.Савов.

По-интересното е, че община Русе не е успяла да изразходва по предназначение парите, които са ѝ дадени от АПИ.

За 2022 г. на община Русе са преведени 206 030 лв. Те се превеждат в края на март, като това са средства само за поддръжката на пътната мрежа. За зимното поддържане отделно се превеждат парите, които са в рамките на 113 306 лв. Средствата за пътната мрежа трябва да бъдат изразходвани за поддръжка на асфалтовата настилка и за маркировка.

Видно от отчетните документи, внесени от община Русе, те са за 199 973 лв.. Имат остатък от 6056 лв. неизразходени, които ще трябва да върнат в бюджета на агенцията. В публичното пространство по този повод се създава една заблуда в гражданите на Русе, че не ни стигат парите, много пари ни трябват, трябват ни пари от такса мост. А в случая по бул.“България“ не са харчени никакви други пари по поддръжката от едни 200 000 лв., които ние сме превели като съфинансиране. И в един момент парите не ни стигат. Кои пари?“, казва директорът на ОПУ-Русе.

По неофициална информация ударното асфалтиране през декември е провокирано именно от факта, че ако парите от АПИ не се разходват по предназначение до края на годината, трябва да се върнат обратно. Не е ясно защо дейностите не са извършени през месеците от март до декември, но така или иначе средствата не са усвоени изцяло и 6000 лв. ще бъдат върнати на АПИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    От Далеч
    Тоя още ли си е на поста?Назначен от Кметъра Стоилов ГЕРБ и останал на служба при Милко БСП. Нали беше станал известен с русенския паяк тоя наглец!!!!!!!!!!!Защо не му е наложено наказание??????Ей с много къса памет са русенци!!!Докага ще е във властта тоя наглец????
  • 17
    5
    гост1
    добре сте се справили,на бул.България има дупки да си легне човек на моста на Волов да речем а тоя лалугер Прнчо кола некара ли?то пред обшеината се разпаднаха плочките че се правеше че невижда явно да мине гарнционият срок манбоклуците на Даков
  • 24
    4
    РТР
    Иначе теглим кредити за асфалтиране, а даже не можем, да усвоим средствата които се отпускат от държания бюджет ? Сега 15 милиона, догодина ще станат поне 20 млн. лева ще плачат за още. Кажете ми, кой е толкова заблуден за да не знае това, което се публикува със закон? Пенчо Милков - нали щеше да оправиш въздуха, нали щеше да оправиш града /нито един основен проект не си спечелил ТИ и Общината в това лице за обект в Русе по Европейско финансиране. Само кредити са в главата на Общината иначе ти беше много хубаво години на ред да плюеш Пламен Стоилов. Виж се сега ТИ и си направи една равносметка, жителите на Община Русе да си направят равносметка заслужаваме ли такъв Кмет!
  • 23
    3
    ахахаха
    още ли има заблудени които смятат голямата глава пенчо за кмет. този некадърник и за овчар не става
  • 24
    2
    Митко
    Пенчо-некадърен си!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари