Община Русе ще провери състоянието на поликлиниката в квартал "Дружба"

2
Решават как могат да подобрят условията както за пациентите, така и за лекарите
Решават как могат да подобрят условията както за пациентите, така и за лекарите Видео: БНТ

Решават как могат да подобрят условията както за пациентите, така и за лекарите

Фрапантен случай в поликлиника в Русе, която обслужва двата най-големи квартала на града. Наводнени помещения, студ, мокри тавани и рушащи се стени посрещат пациентите вътре. Лекарите се оплакват, че не могат да опазят кабинетите си от обири и вандалски прояви. Сигналите към общината и от тях и от пациенти са много, но отговорът винаги е един и същ - пари за ремонт няма.

След репортажа на "По света и у нас" обаче от общината се ангажират да проверят как условията могат да се подобрят.

Лекари има, и в кабинетите си преглеждат пациенти. Д-р Нериман Панджар се грижи за здравето на над 2 хиляди души. Сред тях е Кемиле Еюбова, която зъзне, докато чака за преглед.

"Трябва да има вид, кушетки, да седнем нещо и малко топлина например, то направо е лед. Ето седнах тука, духа", разказа тя.

"Плащаме си наема и поддържаме, колкото можем. Но тези големи течове, които са по стените, тръбите са изгнили, наводняваме се непрекъснато", обясни д-р Панджар.

Най-големият проблем обаче е канализацията, защото е неправилно проектирана. За да се оправи, трябва сериозна инвестиция, но понеже помещението е в жилищен блок, съседите не са съгласни да участват финансово.

"Много пари искат, никой не иска да дава от живущите пари", каза общопрактикуващият лекар.

За здравното заведение отговаря общинското дружество Медицински център 1.

"Не поемат никакъв ангажимент за ремонт - нито за тоалетните, нито за чакалните, нито за външната мазилка. Хиляда пъти сме ги информирали. Гледат и вдигат рамене - нямали пари и толкова", допълни д-р Панджар.

"Аз съм доволна от лекарката и сестрите, те се грижат за нас, пък нека и другите да се грижат за тях", каза Кемиле Еюбова.

Управителят на общинското дружество д-р Стоян Стоянов обясни за БНТ, че се опитват да правят ремонти, макар и усилията им понякога да остават напразни. Преди няколко години поправили покрива на здравния център, но съседи посадили там домати и той отново протекъл. Освен това в договорите за наем с лекарите е включена клауза да правят сами текущите ремонти, затова и наемите им не са високи.

След като екипът на телевизията подаде сигнал за състоянието на здравното заведение, от общината се ангажираха да извършат проверка, за да видят как могат да подобрят условията както за пациентите, така и за лекарите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари