Община Русе ще отбележи Международния ден на ромите с футболен мач и концерт

0
Община Русе ще отбележи Международния ден на ромите с футболен мач и концерт

Днес светът отбелязва Международния ден на ромите. Той се чества от ООН и Европейския съюз от 1992 година насам, когато е предложен от международната организация „Романо юнион".

През 1971 г.в Лондон се провежда за първи път Световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство.

Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите. Химн е песента „Джелем, джелем" („Пътувал съм, пътувал съм") и знамето представлява изобразено колело от ромска каруца върху син и зелен фон, символизиращо постоянното движение и промяна на етноса.

У нас община Русе ще отбележи Международен ден на ромите с футболен мач и концерт. Симитли пък ще празнува с образователна беседа, празнично шествие и спортни прояви.

Козлодуй отпусна на четирите си подопечни кметства по 500 лева за празника. Хората от града ще празнуват в клуба в кв. „Янтра", където по повод празника ще вземат участие и деца от местните училища.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари