Община Русе дарява компостери на граждани

3
Над 100 компостера ще бъдат дарени на жители, кметове на малки населени места и директори на домове за социални услуги в общината
Над 100 компостера ще бъдат дарени на жители, кметове на малки населени места и директори на домове за социални услуги в общината Снимка: Архив

Община Русе раздава компостери за насърчаване на екологични практики

Общинският съвет в Русе предстои да гласува решение за даряване на 108 компостера на жители, кметове на малки населени места и директори на домове за социални услуги в общината. Инициативата е част от проект, финансиран по програма "Опазване на околната среда и климатичните промени".

Целта на кампанията е да насърчи разделното събиране и компостиране на биоразградими отпадъци, като по този начин се намали количеството отпадъци, достигащи до депата и се ограничи емисията на вредни парникови газове. Компостирането е екологично чист и икономически изгоден метод за рециклиране на органични отпадъци, който спомага за производството на полезен тор за растенията.

Компостерите ще бъдат разпределени между 32 малки населени места и 29 домове за социални услуги, а останалите ще бъдат връчени на граждани, събрали най-много точки в своите клиентски карти от предадени количества отпадъци в мобилните центрове.

Кметовете и директорите на социални домове са подали заявления за получаване на компостери, които ще бъдат използвани за поддържане на зелените площи в населените места и домовете.

Инициативата има за цел да образова и мотивира жителите на общината да възприемат отпадъците като ресурс, който може да бъде превърнат в полезен материал. Чрез компостирането се затваря цикълът на отпадъците, като се създават условия за отглеждане на екологично чиста продукция и се възпитава екологично мислене у подрастващото поколение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари