Община Русе: Буферният паркинг е създаден законно и в обществен интерес

1
Във видеото на АКФ са направени множество неверни факти и твърдения, пишат от общинската администрация
Във видеото на АКФ са направени множество неверни факти и твърдения, пишат от общинската администрация Снимка: Община Русе

Във видеото на АКФ са направени множество неверни факти и твърдения, пишат от общинската администрация

В клип, публикуван днес от АКФ (неправителствената организация „Антикорупционен фонд“), са направени множество твърдения относно буферния паркинг на бул. “България”, които не съответстват на истината. Темата е изяснявана многократно писмено и устно пред журналисти, представляващи „Капитал“ и „Антикорупционния фонд“.

Това пишат от Община Русе в своя позиция по темата.

Видеото прави внушения за извършени действия „за сметка на обществения интерес“, без да пояснява по какъв начин е нарушен. Именно в обществен интерес е близо 3000 тежкотоварни автомобила на ден да не изчакват преминаването на Дунав мост – Русе по пътните платна без осигурени елементарни условия и препятствайки движението на леки автомобили по републиканските пътища. Създаденото съоръжение съдейства за решаването на дългогодишния проблем за Русе при спазване на всички нормативни изисквания.

Сравненията с „модела Капитан Андреево“ също не са обосновани с факти и конкретни аргументи. Относно споменатите лица във видеото се казва, че „пряко, разбира се, е трудно да се докаже нещо“, но това не е спряло авторите на клипа да предоставят подвеждащо съдържание.

Опитът да бъде представен финансов анализ за сделката също е доста удобно неизчерпателен. Уточняваме, че правото на строеж е оценено от Общински съвет - Русе на 18 000 000 лв., макар изготвената от лицензиран оценител пазарна оценка да е в пъти по-ниска – 1 846 335 лв., а данъчната оценка на правото на строеж да е близо 2,7 млн. лв. Що се касае до потенциалната печалба на дружеството, е важно да се посочи, че „приход“ и „печалба“ не са понятия с идентично съдържание.

По отношение на публикуваните във видеото неверни факти и твърдения Община Русе ще търси правата си по съдебен ред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    16
    Магистрален
    Грандиозна далавера! Пенчо няма толкоз акъл-ама е папкал здраво! Идруги са папкали и на видеото гледат като отровени с гъби! Смърди на корупция!
  • 4
    15
    Русенец
    Защо, община Русе не направи общински тир паркинг, а трябваше частно лице да прилапа печалбите от такъв? Защо, България не си копа златото в Челопеч, а го даде на концесия на канадците, да изнасят по 10 тона на година? Защо, България не си разви туризма, а отдаде на концесия плажове, ски писти и т.н.? Защо, България не си засажда полетата с жито за нея си, а внася от Украйна? Защо, България спря да си произвежда фрехи, зеленчуци, плодове........ клечки за зъби, че и мартенички дори, и започна да ги внася от Турция, Гърция и Китай? Защото, скъпи сънародници, хората, които сме си избрали по върховете, са некадърни, бездарни и крайно мързеливи. Не могат нито да организират добив на суровини, нито да организират производство, нито да му намерят пазари. Могат единствено да връткат далаверка с внос на чужди стоки в интерес на чужди корпорации. И да не забравите пак да гласувате! Ама, този път с повече плам в очите и вяра в светлото бъдеще.
  • 3
    14
    Гост
    Защо тогава, миналата седмица пак чаках десет минути, пет камиона да се изнесат от кръговото на безмитна зона? Почна да става редовна тапа там, въпреки назначените да следят да не се случва.
  • 7
    13
    daskal
    Просто изгледайте филма. Въпросите, които са повдигнати, СА ПРИНЦИПНИ. И най-важният е защо не Общината, а някаква частна фирма? Създаването на едно равно празно пространство (паркинг) не е кой знае колко сложно и скъпо. Далаверата не е в самия паркинг, а в тежкия непрестанен трафик на ТИР-ове в двете посоки. Даже се чудя как толкова много години никой не се сети да ги рекетира по някакъв начин. Е, вече е реалност. А дали огромните печалби са в обществен интерес - всеки може сам да си отговори. Достатъчно е да види обезобразените русенски улици например.
  • 17
    12
    1234
    Не можа, като е за 2.5 млн. лева да го изгради Общината и да се събират таксите , които наистина биха надхвърлили общите пари от данъци в Русе. Това ако не е обслужване на корпоративния и личен интерес, за сметка на общественият здраве му кажи! Да влиза прокуратурата и да разнищи случая. Иначе какъв Шенген, каква еврозона. Румъния какви постъпки направи точно в тази сфера !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари