Обезлюдяване: 200 населени места в България нямат нито един жител

1
От общо 265 общини в страната, 142 са с население под 10 хиляди души
От общо 265 общини в страната, 142 са с население под 10 хиляди души Видео: NOVA

От общо 265 общини в страната, 142 са с население под 10 хиляди души

Към 31 декември 2023 г. населените места в България без нито един жител са 201, като най-голям брой от тях се намират в областите Велико Търново (67), Габрово (67), Кюстендил (10) и Кърджали (9). Това показват данни на Националния статистически институт, публикувани в сряда.

Броят на населените места в България към 31 декември 2023 г. е 5256 (в това число градове - 257, и села - 4999), а на селищните образувания е 166 (в т.ч. с национално значение - 8, с местно значение - 158).

В 1453 села, или в 27,6% от населените места, живеят от 1 до 49 души включително. С население над 100 хил. души са шест града в страната, в които живее 35,2% от населението на страната.

България е разделена административно-териториално на 28 области и 265 общини. Най-голямата по брой на населението община е Столична. Освен нея още седем общини в страната са с население над 100 000 души - Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Сливен и Плевен. Относителният дял на населението в тези осем общини представлява 40,8% от цялото население в страната.

От общо 265 общини в страната, 142 са с население под 10 хил. души. Относителният дял на населението в тези общини представлява 11,9% от общото население в страната. Най-малката община в страната е Трекляно в област Кюстендил, с население 552 души, следвана от община Бойница в област Видин, с население 744 души.

Най-голямата по територия община в страната е Сливен. Освен нея още 7 общини са с територия над 1000 кв. км - Столична, Добрич, Тунджа в област Ямбол, Самоков в област София, Средец в област Бургас, Стара Загора и Карлово в област Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Име
    То си личи кой е копейка, или в случая - цент... №2 имам предвид.
  • 9
    3
    До смрадливият ПеПераст от 2
    ПеПеруго смрадлива, ти и себеподобните ти вонящи гнусни отрепки сте не повече от 7% по признанието на твоят партиен корумпиран ръководител Киро Простото. Ти, отпадъко третополов, нямаш нищо общо с Европа. Ти имаш общо с разгонените афганци и сирийци, които вилнеят из същата тази Европа и на които много им се услажда да забият един рязан в твоя разпран джендърски задник! Така че, отпадъко биологичен, пий си хапчетата за хормонална терапия и смяна на пола и недей да квичиш откъм външната тоалетна!
  • -6
    2
    До копейката 1
    Ще е жалко, ако можеш да излезеш от къщи на 9-и юни да гласуваш и да заковеш още един пирон в ковчега на България. Защото след изборите няма да поемеш към Томск, Омск, Иркутск и където и да било в мечтания ти русский мир, ами ще си останеш при нас в Европа с всичката си отрова и злоба. Добре е все пак, че има биологични закони за такива като тебе и исторически за края на световни сатрапи като любимия ви кръволок на север.
  • 11
    1
    Име
    И другата важна тема за мен е демография. Освен Никакъв Е. С. за..онова ..териториално формирование на запад от България, ще гласувам за онзи който сложи демографията като своя позиция, кауза дори. Без население няма нищо. Нито икономика, нито армия, нито образование - нищо. Докато приоритет са НАТО, Евро - кавото и да е, Украина и марсианците, България си умира. Умира РЕАЛНО. Ще гласувам за този чийто приоритет са наистина важните неща, свързани с оцеляването на България, нейното достойнство и истинско бъдеще.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари