Няма регистър на хората, които страдат от възпалителни чревни заболявания у нас

0
Какъв е животът с болестта на Крон
Какъв е животът с болестта на Крон

Какъв е животът с болестта на Крон

В България няма регистър на хората, които страдат то възпалителни чревни заболявания. Едно от тях - болестта на Крон, засяга предимно хора от 15 до 35-годишна възраст. Тя се открива трудно, а повечето хора търсят лекарска помощ, едва когато състоянието им се влоши.

Проблемите със стомаха на Даяна се появяват преди 10 години, разказва БНТ.

"В началото беше само диария. Не ѝ обърнах внимание, защото не беше нещо драматично, но продължи месеци - после станаха години. Постепенно започнаха болки, гадене, липса на апетит, загуба на тегло, хронична умора", сподели Даяна Иванова.

Около 6 години жената пренебрегва симптомите.

"Въпреки, че вече усещах, че нещо не е наред. Бях се самодигностицирала със Синдром на раздразненото дебело черво", обясни още тя.

След чревна инфекция, която налага и престой в болница, Даяна се престрашава да потърси гастроентереолог. Поставянето на диагнозата отнема около 3 години.

"Имаше затруднения заради самото възпаление, което се беше получило при толкова години нелекуване. И нямаше как да се вземе биопсия от участъка, който е засегнат", каза Даяна Иванова.

Диагнозата - болест на Крон е поставена преди 2 години.

"Това донесе наистина решенията и отговорите, на които се надявах. Стигна се до правилно лечение и сериозно подобряване на качеството ми на живот". допълни Даяна.

Болестта на Крон е хронична. Предава се генетично. Причиняват я дефекти на имунната система.

"Точно заради това медицината не е измислила какво точно го причинява, камо ли да знаем как да го лекуваме дефинитивно", коментира д-р Даноела Стоянова - гастроентеролог от ВМА.

Лекарите трудно поставят диагноза - болест на Крон, защото симптомите не са специфични.

"Вследствие на много страдания на болните тя бива поставена. Много често за съжаление при нас продължават да идват пациенти с много забавена диагноза. Включително и педиатрични пациенти", обясни още д-р Даноела Стоянова.

В Европа болестта на Крон засега милиони. Предполага се, че у нас болните са около 10 000. По повод Световния ден за борба с възпалително-чревни заболявания - 19 май в гастроентерологията на "ИСУЛ" преглеждат безплатно за болест на Крон и улцерозен колит до края на месеца.

"Колкото по-рано открием едно такова заболяване, толкова биха били по-големи ползите за самия пациент. Ние ще можем да предотврати различни усложнения при този пациент", каза д-р Христо Вълков - гастроентеролог от УМБАЛ "Царица Йоанна -ИСУЛ.

И медиците и организацията на пациентите с Крон призовават, хората които имат симптоми да не се страхуват да потърсят лекарска помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари