Няма одобрени проекти по плана “Юнкер“

0
Борисов: Ще участваме в Плана "Юнкер" с неусвоените еврофондове / 2014 год.
Борисов: Ще участваме в Плана "Юнкер" с неусвоените еврофондове / 2014 год. Снимка: БГНЕС

По мащабния План “Юнкер“ за събуждане на европейската икономика все още не е одобрен нито един проект. Към този момент няма одобрени проекти по плана “Юнкер“. Има изготвен само индикативен списък на проектите, които ще кандидатстват по него, съобщиха за Канал3 от Министерство на икономиката.

Целта на плана “Юнкер“ е да подпомага основно частни инвестиции и публично-частно партньорства. В списъка с проекти, който е публикуван на страницата на Министерство на финансите обаче фигурират само публични проекти, сред които такива за изграждане на скоростни пътни отсечки между Видин и Ботевград, Русе и Велико Търново и част от магистрала „Калотина“, която е част от Трансевропейския коридор 10.

Единственият проект в българския списък, който е публично-частно партньорство, е на Министерството на труда и социалната политика. Той предвижда отпускането на безвъзмездна помощ на младежи, с която да започнат собствен бизнес в областта на цифровата икономика и високите технологии. Стойността на проекта е 100 млн. евро.

На този етап почти сигурно България ще получи средства по Плана „Юнкер“ за изграждането на газовата връзка с Гърция. За това вече има поети ангажименти от страна на Брюксел. Очакванията са проектът да получи 38 млн. евро по инвестиционния план.

Другите енергийни проекти обаче са отново публични и са свързани с изграждането на далекопроводи, сред които от ТЕЦ Марица Изток 2 до Неа Санта в Гърция, както и между AES Гълъбово и КонтурГлобал Марица Изток 3, 

От списъка е видно, че България кандидатства за финансиране и със своята Национална програма за енергийна ефективност на жилищата.Очакванията са страната да получи 600 млн. евро от новия инвестиционен фонд.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари