Няма къде да унищожават старите бюлетини в Русе

0
Преди години хартиените бюлетини са се изгаряли в ТЕЦ - Русе
Преди години хартиените бюлетини са се изгаряли в ТЕЦ - Русе

Преди години хартиените бюлетини са се изгаряли в ТЕЦ - Русе

Изключително голямата спирала от поредица от парламентарни и местни избори в последните години и месеци изправя пред неочаквани трудности общините в България. Според законодателството трябва за съответните избори да се отпечатат и хартиени бюлетини. Тяхното количество и цена не са никак малки. Те се водят ценни книжа и по разпоредби, определени от ЦИК, са на специална хартия с воден знак . Обикновено след приключване на изборите, ЦИК излиза с указания към местните РИК неизползваните документи в изборния процес да бъдат унищожени. Така голямо количество от тези материали бива премахнато и се освобождава съответно място в местата, където се съхраняват.

Проблем обаче се получава с бюлетините от самото гласуване, които са в т.н. чувалчета, както и с документите и протоколите от изборните секции. Те трябва да се пазят и да се съхраняват определено време от администрацията. От началото на тази седмица, вече трети ден, Община Русе се е заела с нелеката задача, да се унищожат бюлетините от старите избори. В момента се разчистват всички изборни материали, които са се съхранявали досега в сградата на общината, от последните три провели се избора. Целта е да се отвори място за новите книжа от новите предстоящи избора на 9 юни, пише Русе Медиа.

Оказва се, че това не е никак лесна и проста задача. Съответните материали са със специален статут, достъпът до тях все още е ограничен и не всеки може да извърши тази дейност. Не може да бъдат изхвърлени, нито изгорени. Преди години въпросните документи са се изгаряли в ТЕЦ - Русе. Това обаче с течение на годините е станало невъзможно, защото целулозата при изгарянето си образува твърди нишки, които запушват филтрите и създават проблеми на горивната инсталация на ТЕЦ - Русе. Подчертаваме, че това е било преди доста години. В момента няма такива съществуващи вече горивни инсталации в ТЕЦ - Русе, а от близо месец в действие са пуснати новозакупените и инсталирани когенератори, които работят с природен газ.

На по-късен етап изгарянето на бюлетините се е извършвало в индустриални пещи. Навремето такива е имало в леярната на бившия завод „Георги Димитров“ в Русе, а впоследствие са се използвали пещите в град Силистра, където и митницата е изгаряла цигари и други акцизни стоки.

В момента решението е да се наеме фирма, специализирана в тази дейност. Оказва се, че пътят към унищожаването на русенските бюлетини е дълъг процес и преминава през различни етапи. Ето какво споделиха хората, които се занимават с тази дейност.

Те разказаха, че нашите бюлетини, а и не само те /става дума и за всички документи с изтекъл срок от нотариуси и от адвокатски кантори, които трябва да изчезнат завинаги, и то конфиденциално/ се извозват на специална площадка в района на град Плевен. Там се сортират и се подреждат. Критериите са по цвят и наличие на метализирана холограмна защита. Отделят се телбодове и кламери, защото сортираната хартия се насочва за обработка в Родопите. Там документите се нарязват, поставят се във вани със специален разтвор. Целта е да се получи т.н. каша. Към нея се добавят още съставки и целулоза и в крайна сметка от получената субстанция се изработват….тоалетна хартия, салфетки и други подобни домакински материали. Нищо не се изхвърля, изгаря или унищожава, а се използват нови модерни екотехнологии и процеси, за да се превърнат ценните бюлетини от изборите в мека тоалетна хартия за нуждите на всички българи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    селянин
    Е това вече е проблем.
  • 0
    2
    Кремиковци
    В пещите на Кремиковци не може щото ги няма вече. В шуменския екарисаж ако работи също става да се изгорят.
  • 4
    1
    селянина от Нисово
    В Нисово под скалите е идеално място за унищожаване на старите бюлетини.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари