Новости в оранжерийното производство представиха в Русе

1
Българо-румънската земеделска комисия проведе поредно заседание
Българо-румънската земеделска комисия проведе поредно заседание Снимка: Областна администрация - Русе

Българо-румънската земеделска комисия проведе поредно заседание

Новостите в оранжерийното производство на зеленчуци бе темата на днешното заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група към Областната управа в Русе. В заседанието, което бе организирано от Областната администрация и Асоциация „Еврорегион Данубиус“ участваха областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев. Според Георгиев темата е ключова за развитие на сътрудничеството при производството и износа на земеделска продукция, съобщават от Областната администрация в Русе.

Вече повече от десетилетие Съвместната българо-румънска земеделска работна група осигурява условия за насърчаване на контактите в селското стопанство не само между институции от двете страни на река Дунав, но и на бизнеса. Засилването на икономическите връзки, както и подкрепата на инвестициите в иновативни решения за земеделието и животновъдството продължават и сега да бъдат водещи принципи пред нас, защото сме убедени, че те са съществен елемент за развитието на регионалната икономика“, каза Георгиев. Той изрази надежда, че бизнесът ще бъде още по-активен и ще се възползва от предоставените европейски възможности за инвестиции. Според заместник областния управител трябва да се продължи да се работи за надграждане на търговските връзки, като акцентът е необходимо да е върху реализацията на конкретни съвместни проекти, които да осигурят още по-висока конкурентоспособност на фирмите от сектора. В рамките на заседанието бяха посетени оранжериите на фирма „Маккена Агро“, намиращи се в село Голямо Враново. По думите на заместник областния управител провеждането на настоящата комисия е доказателство, че модерното земеделие е на постоянен фокус както за инвеститорите в селското стопанство, така и за държавната политика в този сектор. Георгиев благодари за постоянната подкрепа в реализирането на подобни начинания и на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион ДанубиусЛили Ганчева.

В рамките на инициативата беше представена дейността на фирма „Маккена Агро“ с управители Пламен Велев и Мирослав Великов. Това е една от най-големите фирми в региона в тази сфера, като тя стартира дейността си през 2008 г. само с 3 дка собствена земя. Към момента обработваемата площ на фирмата е около 200 дка. Фирмата работи на принципа на затворения цикъл на производство от семето до крайния продукт. Културите се изследват редовно за остатъци от активни вещества, с което се гарантира, че те са чисти при стриктно спазване на европейското законодателство. Основната отглеждана култура там е краставицата, като тя се отглежда почти целогодишно. Отглеждат се и розови и чери домати, като последните са били наложени като сезонен продукт. На място се отглеждат и 45 дка трайни насаждения с праскови и нектарини, които се предлагат за период от два месеца, тъй като сортовете узряват последователно. „Маккена Агро“ е сертифицирана и по редица международни стандарти. От 2021 година фирмата е лицензирана като превозвач и разполага със собствени хладилни транспортни средства. На място в оранжериите е изградена модерна автоматизирана система за напояване и управление на климата в оранжерийния комплекс, която създава оптимални условия за развитието на растенията. Изградена е и фотоволтаична централа с капацитет 90 кв/ч. Фирмата осигурява работни места на 70 човека средно годишно и работи успешно и с „Лидл България“, „Метро Кеш енд Кери България“, „Веселина трейд“, „Метро Кеш енд Кери Румъния“, „Фантастико груп“, „Те маркет“ и др.

Сред гостите на съвместната комисия бяха председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, заместникът му Кристиян Анкулеску, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион ДанубиусЛили Ганчева, директорите на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Красимир Георгиев, Деница Гаджева, която е главен експерт в Националната служба за съвети в земеделието, както и редица експерти от румънските земеделски служби. На заседанието присъстваха заместник областният управител на Силистра Илиян Великов, главният секретар на Областна администрация Разград Михаил Тодоров, както и представители на редица институции от България и Румъния, а също и кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    daskal
    Много е смешно... Чиновници на хранилка обсъждат оранжерийното производство. Примери пък дават милионери също на хранилка по проекти и програми.
  • 0
    3
    Густав Адолф
    Къде е топ-специалистът по аграрно дело проф. д-р. акад. ген. лейт. суп. про. топ. моп. Рюстю Белоюглу?
  • 3
    2
    Балканеца
    Русе е номер 1 по оранжерийно производство на дебили.
  • 10
    1
    русенеца
    Много ми е чудно тези некадърни костюмирани чичковци и лелки, заели помпозни пози, които не са боднали нито едно растение в жалките си животчета какво общо имат с оранжерийното производство? То бива да си жалък и смешен и да търсиш евтин пиар, ама когато го и показваш пред медиите и русенци си е направо трагедия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари