Нови преговори между Русия и ООН за сделката с украинското зърно

2
Второто споразумение, сключено между Москва и ООН, цели да улесни износа на руски храни и торове
Второто споразумение, сключено между Москва и ООН, цели да улесни износа на руски храни и торове Снимка: Facebook

Второто споразумение, сключено между Москва и ООН, цели да улесни износа на руски храни и торове

Русия и ООН ще проведат в понеделник в Женева преговори за подновяване на споразумението за износ на зърно от Украйна. От ООН заявиха, че от удължаването му зависи съдбата на милиони хора, предаде БГНЕС, цитирана от NOVA.

При нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година украинските черноморски пристанища бяха блокирани от военни кораби, докато подписаното през юли споразумение не позволи безопасното преминаване на износа на критично важни зърнени запаси.

По данни на Организацията на обединените нации в рамките на Черноморската инициатива за зърно с посредничеството на ООН и Турция са изнесени повече от 23,7 млн. тона.

Сделката, която спомогна за облекчаване на световната продоволствена криза, причинена от инвазията, ще бъде автоматично подновена на 18 март, освен ако Москва или Киев не се противопоставят. По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви че удължаването на сделката става "сложно", тъй като според него не се спазва паралелното споразумение за руския износ.

Докато зърнената сделка се отнася до износа на украинско зърно, второто споразумение, сключено между Москва и ООН, цели да улесни износа на руски храни и торове, които са освободени от западните санкции, наложени на Москва.

"Ако пакетът е изпълнен наполовина, тогава въпросът за удължаването му става доста сложен", заяви Лавров по време на пресконференция в Москва.

"Нашите западни колеги, Съединените щати и Европейският съюз, патетично заявяват... че за храните и торовете не се прилагат никакви санкции, но тази позиция е нечестна", каза Лавров и изтъкна, че санкциите забраняват на руските кораби, превозващи зърно и торове, да влизат в съответните пристанища. „Санкциите забраняват на чуждестранните кораби да влизат в руските пристанища, за да вземат този товар", каза Лавров.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руска "междуведомствена делегация" ще замине за Женева за преговорите. В разговорите ще участват ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс и Ребека Грийнспан, ръководител на агенцията на ООН за търговия и развитие UNCTAD.

"Сделката ще бъде обсъдена", заяви говорителката пред репортери. От ООН потвърдиха, че разговорите са насрочени за понеделник.

От UNCTAD заявиха, че сделката е позволила да се постигне по-голяма последователност и предвидимост, което е спомогнало за смекчаване на ценовия шок на международния пазар.

"Сделката за зърното е един от примерите за конкретни действия за преодоляване на някои от най-тежките кризи, свързани с разходите за живот, с които светът се е сблъсквал от едно поколение насам", се казва в доклад за въздействието на споразумението.

"Тя даде резултати, които трябва да бъдат увеличени. Залогът е твърде голям, а ситуацията е отчайваща. Без инициативата животът на милиони други хора е поставен в несигурно положение."

"Подновяването на сделката дава надежда, че най-уязвимите хора по света могат да се справят с кризите. И е необходимо да се положат всички усилия, за да се запази тази надежда жива."

Царевица и пшеница

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви във вторник, че е от решаващо значение да се удължи срокът на споразумението. В сряда Грийнспан беше в украинската столица за разговори по зърнената сделка.

Заместник-говорителят на Гутериш Фархан Хак заяви пред репортери в Ню Йорк, че Грийнспан е "настоявал много силно", за да се увери, че пречките пред износа на руски торове са отстранени. Украйна е един от най-големите производители на зърно в света.

През първите четири месеца от функционирането си споразумението са изнесени 60 % от общия обем на украинския износ на царевица, пшеница и ечемик, съобщи UNCTAD. Почти половината от износа е на царевица, а повече от една четвърт - на пшеница.

Около 45% от износа е насочен към развитите страни. Най-големият получател е Китай, следван от Испания, Турция, Италия и Нидерландия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари