Нова хибридна операционна в УМБАЛ „Канев“

3
Д-р Стоян Генадиев: С тази нова апаратура русенската болница може да се гордее , че е в крак с новите методи
Д-р Стоян Генадиев: С тази нова апаратура русенската болница може да се гордее , че е в крак с новите методи

Нова хибридна операционна е изградена в отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Канев“ - Русе

„В нея може да комбинираме старите хирургични методи за лечение с новите безкръвни методи, както и самостоятелно да ги използваме, съчетавайки постиженията на науката, технологиите и лекарските умения. С тази нова апаратура голямата болница може да се гордее , че е в крак с новите методи“, сподели съдовият хирург д-р Стоян Генадиев.

Апаратурата прави изображения с много високо качество, което прави процедурите по-прецизни и ефективни, по-безопасни за пациентите, качествено и бързо. Освен това те се покриват от Здравната сака.

„Апаратът дава възможност да работим заедно с други специалности и да извършваме емболизационни процедури – с едно убождане да се стигне до различни органи и да се прекъсне кръвотокът към тях. Има ангиограф, рентгенов апарат за извършване на процедури във всички съдови басейни в човешкото тяло – мозъчно-съдова болест, коремна аорта, стеснение и запушване на артериите на крайниците. Има възможност и за ротационна 3D ангиография – както в един скенеров апарат рамото се завърта около пациента и дава триизмерно изображение на съдовете и органите. Комбинира скенер и рентген и може да се третират пациентите, без да бъдат премествани в друга зала или друго отделение“, обясни още д-р Генадиев, цитиран от Русе Медиа.

Чрез връзка с общия сървър, където се качват изследванията от скенера и от апарата в операционната, може да се изтегли скенерът и триизмерната реконструкция на изображението да се наложим на това, което се вижда на живо на екрана в операционната. Така може да се намали до минимум използването на контрастна материя, която натоварва бъбреците. При нужда лекарите могат да се свързват и с външни специалисти за консултация. А пред вратата на операционната са поставени две пластики на ръце – в чест на дългогодишния началник на отделението доц.д-р Георги Георгиев и операционна сестра Елеонора Лазарова, работили от основаването на отделението 40 години рамо до рамо.

Самото отделение по съдова хирургия вече е с изцяло нова визия. Обособено е пространство, където пациентите да изчакват преглед, да се срещат с близките си, да разговарят с лекарите. Там има и представяне със снимки и информация за лекарите в отделението.

„Направихме и нещо революционно за болницата ни – отворен сестрински пост, за да бъде достъпът до и на пациента по-бърз и по-лесен, увеличихме и пространството за манипулации“, обясни д-р Петя Кашукеева. Всичко е боядисано в синьо, защото този цвят успокоява според последните проучвания.

Самите пациенти също са доволни от настъпилите промени. Валентин за четвърти път е пациент на отделението и споделя, че преди е било в трагично състояние. „Сега няма нищо общо, нещата са прекрасни, всичко е ново, удобно“, сподели той и благодари на лекарите и сестрите за отношението.

Това не е единствената модернизация на апаратурата и отделенията в УМБАЛ „Канев“. Извършва се ремонт и цялостно обновление на целия операционен блок на УМБАЛ „Канев“, с изключение на двете операционни зали на КОЦ, обясни директорът Иван Иванов.

„Идеята на ръководството на болницата е, че когато имаш добри лекари, трябва да им предоставиш най-добрата апаратура, за да могат пациентите да получат добра възможност за лечение в УМБАЛ „Канев“, а аз имам наистина най-добрите лекари. Стараем се да им дадем най-добрата апаратура в техните ръце. Приключи обществената поръчка за апаратура, която е уникална за България, единствена по рода си. Ще има изцяло нова апаратура за урологията, отделението по образна диагностика вече е с най-модерната апаратура в България“, каза още Иван Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари