Никола Стоянов: Цените на стоките ще се променят

2
Служебното правителство ще се бори с нелоялните търговци чрез платформа за обмен на информация за случващото се на пазара
Служебното правителство ще се бори с нелоялните търговци чрез платформа за обмен на информация за случващото се на пазара

Служебното правителство ще се бори с нелоялните търговци чрез платформа за обмен на информация за случващото се на пазара

Започват масирани проверки на търговските вериги, заради отчетени от тях свръх печалби. Това заяви в студиото на bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той изказа съболезнования на бедстващите хората в Турция и поясни, че страна ни ще помогне с каквото може.

„На европейско ниво има фондове за подпомагане в такива ситуации, те са много по-големи от тези на България. Но аз бих искал да похваля всички наши интуиции, които реагираха светкавично и адекватно. Ние сме съседи и успяхме да реагираме много бързо“, поясни той.

Относно борбата със спекулата и увеличаващите се цени у нас Никола Стоянов обясни, че правителството работи повече от три месеца по тази тема. Той самият е провел няколко срещи с вериги за хранителни стоки и други участници на този пазар, а след направените анализи служебното правителство вече имало повече доводи за предприемането на мерки.

„По веригата много от участниците са се презастраховали и са си вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена, заради новия скок в цените. Сега обаче считаме, че компенсациите за електричество за бизнеса са ясни, цените на газа са овладени, цените на горивата спаднаха, отложихме и въвеждането на тол таксите с шест месеца. Има много фактори, които би трябвало да доведат до намаляване на цените, но виждаме, че това не се случва“, каза още Стоянов.

През последните дни има ново покачване на цените и затова служебното правителство е стигнало до извода, че има някакъв проблем и трябва да се намеси, стана ясно още от думите му. Той допълни, че предприети мерки би трябвало да осветлят процеса по увеличаването на цените.

„Ще се въведе една електронна платформа чрез която всички институции ще си говорят – Агенция „Митници“, Комисията за стокови борси и тържища, както надявам се и големите хранителни вериги. Идеята е да успеем да се преборим с нелоялните търговски практики, което би помогнало на лоялните“, обясни още Николов.

Относно сравняването на цените у нас и в другите държави, той заяви, че е по-добре да се сравняват печалбите на търговските вериги няколко години назад във времето и сега. Това показвало дали има спекула или не.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    русенец
    От нашите данъци им плащат компенсации за ток, даже ги увеличиха + Още дават COVID добавка. Ще бойкотирам родните търгаши, няма да им купувам боклуците. Като няма търсене ще тря да намалят цените, или да си задържат стоката и да фалират. Няма да им пълня джобовете на тия робовладелци. Още преди година олиото (купено и правено от старата евтина реколта слънчоглед) стана 7 лв в Пацони, и те да го духат. От проверките на Корнелия файда йок, и тя да го духа. Много поздрави и на КЗК, КЗП, Лукойл и т.н. Миналата седмица си купих хляб за 0.99 лв от ЛИДЛ, тая седмица има 700 гр ръжено-пшеничен хляб за 1.49 на Кауфланд... ако не са те да държат доста от стоките ниски в кварталните магазини и фурни цените щяха да са още по-високи.
  • 8
    4
    daskal
    Дааа... Много трудно е да се установи как може литър българско олио да струва в Франция 2.40 лв., а в България - 6 лева.
  • -3
    3
    11g
    daa 11g 23g
  • -9
    2
    Оффф до 1
    Кой пък си ти точно, че призоваваш за каквото и да е? Една стока струва точно толкова, колкото е склонен да плати купувача за нея. Набийте си го в тъпите кратуни. Щял да виси по опашки, да плаща такси "мост", че да си купи краставица от Гюргево. Юрдек и половина!
  • 12
    1
    емо
    призовавам всички русенци намалете закупуването на тези безобразни цени като краставици на 8.50лв тук имаме избор пазарувайте си в Гюргерво по качествена и на добри цени храна та да ги видим тия хубавци на кого ще си продават скъпите боклуци
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари