Нерегламентираният внос подбива цената на гроздето у нас

6
Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари
Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари

Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари

Това заяви в предаването "Ден след ден" по БНР Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той посочи, че държавата трябва да спре нерегламентирания внос на грозде от съседни държави.

"Или ако има внос, той трябва да се регулира така, че когато излиза нашата продукция, вносът да се ограничи или да се наложат някакви такси. Трябва да се направят гроздови борси, където да бъде окачествено гроздето. Където само регистрирани стопани да продават своята продукция, а търговците да купуват оттам или от масивите, но всичко това да бъде регламентирано или въведено в регулация, за да може да бъде отчетено. Изпълнителната агенция за лозата и виното трябва да контролира гроздето да е само с доказан произход. Ние от нашето сдружение сме готови да помагаме за това", коментира Калнев.

По думите му от всички съседни държави влиза такъв, субсидиран внос - от Румъния, Гърция, Молдова и др., защото никой не е спокоен на пазара - нито производителите на десертно грозде, нито тези, които гледат винени сортове.

"Вносът от чужбина, това подбива цената ни. Ние тази година имаме значително по-големи разходи, с изпълняване на европейски изисквания, с препарати, които са строго регулирани и по-скъпи, затова нашата продукция е по-скъпа, а изведнъж се внася продукция, която е 50% по-евтина", подчерта Марин Калнев.

Той допълни, че в момента пазарната цена за всяко стопанство може да е различна, тъй като всеки стопанин определя различна цена и себестойност на гроздето, в зависимост от пръсканията. Себестойността не може да се определи еднозначно за всички. Освен това червените са с една технология, белите са с друга.

"Тази година, тъй като голяма част от стопаните не успяха да отгледат достатъчно грозде, има дефицит на качествено грозде и цената се повиши. Тази цена удовлетворява тези, които имат грозде. Но догодина, когато всички имат и се направи нерегламентирания внос, цената се срива и пада под себестойността. Миналата година беше на стойност под 35% от себестойността. Ние продавахме гроздето на минус 35%", поясни лозарят.

Според него дори най-големите компании и винарски изби в момента се борят сами на международните пазари.

"А трябва България да е първа и зад нея да вървим всички останали. Защото лозарството е отрасълът, който е извадил България от икономическата криза след Първата световна война, защото този продукт е качествен и може да представи страната ни навсякъде", категоричен бе Калнев.

По думите му тазгодишната реколта е добра за тези, които са успели да спасят своите насаждения, защото година е лоша, с изключително много дъждове, които са затруднили механизираните обработки и се е наложило да бъдат увеличени пръсканията, а това допринася за по-високите разходи за отглеждане на насажденията и по-високата себестойност на продукцията.

Производителят допълни, че на българския пазар се променя търсенето на вино от червено на бяло, заради промяната на климата и по-високите температури. Това пък налага промени в производството на грозде през следващите 6 до 8 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Азз
    До Анонимен изкупуват го за стотинки от нас.Аз на цена 1.10 съм доволен но никой не дойде от масива да си купи директно от мен
  • 0
    5
    Анонимен
    На цени от 1.40лв до 1.70лв за килограм българско некачествено грозде за вино в София мерси.
  • 0
    4
    Ф16
    Пазарна икономика,дреме ми на чурката кой е производител.За мен е важна цената всичко друго е тъшак.Ако имам избор никога не избирам българското.Аман от измамници които правят магии за мляко,колбаси и всичко което е боклук и развалено го продават във формата на полуфабрикати.Така ,че ебал съм ви и българското....наядох се след 90та година на гадости...Сега в Румъния,напазарувай си на пазара и това е
  • 2
    3
    Лозар
    Господин Асен Василев,какви касови бележки,какви данъци и други глупости ви друсат,я вижте около София и по пазарите и,грозде,мелачки,ронкачки,касови апарати,мургави производители,нуждаещи се от нашите социални помощи....
  • 0
    2
    Лозар
    Страшни глупости се пръскат наоколо,лозарите казват на полето,че толкова много и с висока цена грозде чакат от 20 години.Но да не забравяме,че става дума само за нелегалното производство.....И после с газ по пешеходните пътеки...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари