Недекларирана валута за над 440 000 лева задържаха на ГКПП "Капитан Андреево"

0
Пет украинки не били декларирали по надлежния ред пренасяните от тях пари
Пет украинки не били декларирали по надлежния ред пренасяните от тях пари Снимка: МВР

Пет украинки не били декларирали по надлежния ред пренасяните от тях пари

Недекларираната валута е открита при проверка на три превозни средства на ГКПП "Капитан Андреево". На 16 май бил селектиран автобус с турска регистрация, шофиран от турски гражданин. В превозното средство пътували 34 пътници от Украйна през България за Турция и втори шофьор. При извършения щателен контрол било установено, че пет пътнички - украински гражданки, не са декларирали по надлежния ред пренасяната от тях валута. В дамските им чанти, в бельото и в джобовете на връхната дреха на една от жените са били укрити различни парични средства в щатски долари. Общото количество на установената недекларирана валута е 171 200 щатски долара с левова равностойност 301 129 лева, съобщават от МВР.

Само два дни след това, на 18 май, недекларирана валута била открита в арматурното табло на шофьорската кабина на товарен автомобил, пътуващ от Нидерландия през България за Ирак. В укритието бил установен черен полиетиленов плик, съдържащ еврови банкноти в купюри от 100 и 200 евро. Открити са недекларирани общо 39 900 евро с левова равностойност около 78 000 лева.

При третия случай, на 14 май била предприета проверка на лек автомобил, с чужда регистрация, управляван от турски гражданин, влизащ в страната ни от Турция. При извършената проверка било установено, че във фабрична кухина под кората на пода на багажника в хартиена торба са укрити банкноти в евро и долари, както и прозрачна кутия с осем гривни от жълт метал. Установените пари са 34 300 евро и 800 щатски долара с обща левова равностойност 68 534 лева. Според експертизата на вещото лице откритите гривни са от 22-каратово злато.

По случаите са образувани седем досъдебни производства, работата по които продължава под надзора на Районна прокуратура - Хасково.

Контролът е извършен в хода общите действия срещу контрабандата, осъществявани от служители на ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция“, Агенция "Митници" и Национална агенция за приходите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари