Националният кръвен център изпитва недостиг на кадри

1
Намалено работно време затруднява дарителите
Намалено работно време затруднява дарителите

Намалено работно време затруднява дарителите

Националният кръвен център намали работното си време заради недостиг на кадри. От февруари отделението за кръводаряване е затворено в неделя, а в останалите дни работи до 14:00 часа. От кръвния център казват, че мярката е временна и се е наложила заради масово напускане на медицински сестри в края на миналата и началото на тази година, съобщава БНТ.

Владимир Чернев дарява кръв за дете с таласемия на свои приятели 2 пъти годишно. Намаленото работно време на Националния кръвен център го затруднява.

"Най-удобно ми е да даря кръв след работно време. Между 5 и 6 часа или в неделя може и цял ден, защото почивам. Отделно, че пред Националния кръвен център проблемът с паркирането е голям. В неделя няма зона поне от това могат да се възползват хората", каза Владимир Чернев.

От кръвния център знаят, че намаленото им работно време е неудобно за дарителите, но твърдят че въвеждането му било неизбежно.

"Не можем да сформираме две пълни работни смени, които да покрият целия ден в отдел кръводаряване. Липсват ни 8 медицински сестри. Има отлив на медицински сестри. Причините за това са комплексни", посочи Елиян Михайлов - началник на отдел "Административен" в НЦТХ.

Заплатите и условията на труд в болниците са по-привлекателни за сестрите, от това което предлага Националният кръвен център.

"Поне в София на пазара на труда за медицински сестри се предлагат заплати доста по-конкурентни от тези при нас. Ние не можем да задържим хората на сила. Идват на интервюта, но разбирайки каква е заплатата ако имат по-добро предложение те го приемат", допълни Елиян Михайлов - началник на отдел "Административен" в НЦТХ.

Предприети са мерки за решаване на проблема, но не е ясно до кога кръвният център ще работи с намалено работно време.

"Екипите, които са в момента в центъра и работят до 14:00 часа трябва да обслужат такъв поток кръводарители , който в нормална обстановка биха обслужили до 18:30 Тоест това натоварване се отразява неблагоприятно и на тях", каза Елиян Михайлов - началник на отдел "Административен" в НЦТХ.

От здравното министерство не ни отговориха как ще помогнат на Националния кръвен център да заработи нормално и кой и защо е разрешил на отделението по кръводаряване да намали работното си време. Иначе от кръвния център казват, успяват да подсигури кръв за болниците в София.

"Месечно разходът ни не е малък към 300-320 единици изчислено в литри е около 80-85 литра кръв кръвни продукти - няма проблем за сега", посочи Ирен Миленкова - главна сестра на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Желаещите да дарят кръв в София след 14:00 часа или в неделя могат да отидат в обновения кръвен център на ВМА."Ние от много години работим и в събота и неделя и на всякакви празници, за да могат всички желаещи, всеки желаещ, който иска да дари кръв да дойде при нас и да го направи", призоваха проф. Румен Попов - началник на Център по транфузионна хематология, ВМА.

От ВМА казват, че кръводарителите се увеличават. А общинският съвет на Дългопол гласува по 50 лева за всеки жител от общината, ако дари кръв два пъти в годината.

"Мисля, че няма нищо противозаконно в това като решение, което Общински съвет Дългопол е приел. След като раздаваме пакети на всеки кръводарител и в него има шоколад, кола и русенско варено решихме, че е по-добре всеки кръводарител сам да избере дали да си купи шоколад, дали нещо друго", каза Злати Златев - председател на общинския съвет в Дългопол.

Според Закона за кръвта кръводаряването е доброволно и безвъзмездно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Stoian
    Министърът кьде е,да се намеси, Герб,кьде са,съсипаха всичко добро,и пак продьлжават, престъпници!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари