Наталия Киселова: Парламентът не може да иска вот на недоверие на служебен кабинет

0
Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство, обясни конституционалистът
Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство, обясни конституционалистът Снимка: БГНЕС

Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство, обясни конституционалистът

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП и "Възраждане" ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.

Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

"Всъщност исканията на опозицията са 2 - президентът да смени министър-председателя на служебното правителство, което е възможно, и дали е възможно на служебно правителство да се упражни такъв вид отговорност като вота на недоверие. Вотът е опит на опозицията да свали правителството. Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство", обясни доц. Киселова, предаде БНР.

Тя припомни, че органът, който назначава, е органът, който уволнява - в случая президентът.

"Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Президентът не е длъжен да се съобрази с това, но предвид краткото време до Великденската ваканция, вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на 2 от парламентарните групи", каза доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиер, каза още Наталия Киселова. Тя припомни, че когато бе съставено правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти.

Доц. Киселова допълни, че премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на 2-ма от министрите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Абе Киселова
    а може ли според"конитуцията" министъра на външните работи в "независимия" служебен кабинет да е зам. председател на политическа партия, която ще учавства в изборите?!??
  • 1
    2
    E не може
    конституцията да не е същата, пък решението да е все това. Аман от псевдо конситуционалисти
  • 1
    1
    Тълкувателно решение
    Важи за служебен кабинет, който президентът е назначил сам, избра. Сам и за който носи отговорност. Сега казусът е друг, и съответно това решение е изгубило своята приложимост, защото не може да бъде наложено при променена Конституция. Тая лека е не е в час
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари