Над 4400 русенци празнуват на Никулден

1
Свети Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите
Свети Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите

Свети Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите

Над 4400 жители на Русе празнуват имен ден днес, на 6 декември, деня, в който почитаме Свети Николай Чудотворец.

На територията на общината живеят 2136 мъже, носещи името Николай. Никола се казват 839 русенци, Колю – 105, Кольо – 58 русенци.

Имен ден празнуват и дамите с името Николина, които са 280. Николинка се казват 333 русенки, Куна – 31, с името Никула се наричат едва 2 жени в общината. 102 са русенките, носещи името Николета, Никол се казват 227 дами, с името Нина са 292, а 13 носят името Ненка.

Бъдете честити, именици!

Православната църква почита днес паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Свети Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари.

Според народните вярвания светецът причинява бурите в морето и затова на Никулден всички гемии спират да се движат.

Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Анонимен
    На тия всичките ,, Русенци,, дето сте ги писали че празнуват сложете едно бай пред името че то млади у туй Руси млади няма.всички са на пенсионна възраст.Не знам какво ще праЗнуват че какъвто е глад тука може и пари за хляб няма.Не знам за кого ги пишат тия статии
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари