Над 150 русенски ученици се включиха в концерта, посветен на Стоян Михайловски

0

Всички участници изпълниха химна „Върви, народе възродени"

В Канев център се поведе тържествен концерт, посветен на Стоян Михайловски и 132 години от написването на проекта за български всеучилищен химн. В събитието, организирано от РУО – Русе и Община Русе, се включиха повече от 150 ученици от 23 русенски училища.

В тази седмица се надявам в сърцата ви да останат думите на големия поет и общественик "Народността не пада, там дето знаньето живей“. Русе ще отбелязва тази седмица не само сега, но и в годините напред. Написването на химна е едно от най-важните неща, случили се за първи път в Русе“, каза кметът Пенчо Милков при откриването на концерта. Той благодари на общинския съветник и преподавател по български език и литература в ПГДВА „Йосиф Вондрак“ Татяна Нахабедян, която е идеен организатор на седмицата, посветена на Стоян Михайловски.

По време на концерта русенските ученици изпълниха произведения, написани от Михайловски, както и български възрожденски песни и фолклорни произведения. В края на събитието всички участници излязоха на сцената, за да изпълнят всеучилищния химн „Кирил и Методий“, по-познат като „Върви, народе възродени".

На концерта присъстваха председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева, общински съветници и представители на учебни заведения в Русе.

На 15 април 1892 г. учителят по френски език в тогавашната Мъжка гимназия, днес СУ „Христо Ботев“ в Русе, написва стихотворението „Кирил и Методий“. Текстът на Стоян Михайловски е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“, кн. 9–10, 1892 г., с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, добавя „Руссе, 1892 Априлий 15“. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава музиката към текста и така се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари