Над 10 000 деца в София остават без места в детските градини и ясли

1
Следващото класиране ще се проведе на 23 май
Следващото класиране ще се проведе на 23 май

Следващото класиране ще се проведе на 23 май

След първо класиране приетите деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските училища в София са 11 193, близо 10 000 деца остават без места. Това стана ясно след първото класиране, извършено под граждански контрол в сградата на Столичната община.

Общо кандидатствалите деца за места в детски градини и ясли са 23 974, включително рекордните 12 350 за яслените групи. От тях 2565 са деца на родители, които са заявили преместване на детето им в друга ясла или детска градина. Свободните места на първо класиране бяха 14 274 (12 436 през 2023 г.), за яслени групи - 5868 места, за градински групи - 8406 места. След днешното проведено първо класиране остават 3080 свободни места за следващите класирания.

Резултатите от класирането обяви началникът на отдел "Централизирани информационни системи" в дирекция “Информационни технологии” Янка Никодимова. На класирането присъстваха също зам.-кметът по култура в Столичната община Яна Генова, родители и граждани.

Янка Никодимова обясни, че първото класиране има специфика, само при него има разделяне на местата по специални и общи критерии. Първо се класират децата със специални образователни потребности, каза тя и допълни, че тези деца са в отделна опашка от всички чакащи. След тях са деца с решение от ТЕЛК за 50 или над 50%, те също са в самостоятелна опашка, обясни Никодимова. Следващите класирани са децата по социални критерии, а след това системата генерира случайни номера, добави тя.

Никодимова информира, че следващото класиране ще се проведе на 23 май, а третото на 7 юни. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общински детски ясли са 24 с приблизително 2000 места.

Столичната община продължава и строителството на 16 нови сгради на детски градини, както и разширения на съществуващи, информираха от общинската администрация. До края на годината се очаква да приключи строителството на общо 12 от тях и след въвеждането им в експлоатация да бъдат разкрити нови 1400 места за целодневна грижа.

Най-големите нови детски градини ще са в район „Връбница“ (12 групи), район „Триадица“ (8 групи), район „Витоша“ (седем групи), район „Овча Купел“ и район „Искър“ (шест групи).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари