Над 1 милион птици са засегнати от птичи грип у нас

0
Това са 20% от всички яйценосни птици в страната, каза заместник-министърът на земеделието
Това са 20% от всички яйценосни птици в страната, каза заместник-министърът на земеделието

Това са 20% от всички яйценосни птици в страната, каза заместник-министърът на земеделието

В рамките на последните 20 дни имаме 7 огнища на патогенна инфлуенца по птиците в страната. Едно огнище във Велико Търново, две в Пазарджик, едно в Хасково и три в Добрич. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

"Засегнати са 1,2 млн. птици, или това са 20% от всички яйценосни птици в страната", обяви Стратев, като подчерта, че ситуацията ескалира.

Той призова птицевъдите да съобщават, ако имат съмнение за заболявания в техните ферми, за да може бързо да се реагират и да бъдат взети необходимите мерки, за да спре инфекциозният процес, като допълни, че техните птици ще бъдат обезщетени.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински каза, че се надява до десетина дни поетапно да бъдат отхлабвани мерките, така че фермерите да могат да реализират своите животински продукти. "Идеята на тази заповед е преди всичко да елиминираме риска от разпространение на заразата с оглед на това, че те като персонал са потенциален преносител на заразата, и докато нямаме цялостна картина на страната, за да изследваме и да видим къде има опасност и къде няма, временно пазарите са ограничени, поради факта да намалим струпването на хора и да ограничим разпространението на заразата", допълни той, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България, обясни, че продуктите от птиците са абсолютно безвредни - както месото, така и яйцата: "От констатираните огнища продукти не са допуснати до търговската мрежа, така че потребителите могат да са спокойни, че ще продължават да консумират качествени птичи продукти по магазините."

Гълъбов коментира, че проблемът с разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците стои от дълго време. "Повече от 15 г. чакаме прогрес в науката, за да имаме адекватния отговор, защото се оказа, че с ерадикация на засегнатите птици и с подобряване на мерките за биосигурност не сме в състояния не само в България, а в цяла Европа да се справяме с това заболяване", каза той, като посочи, че от месец октомври след поискана дерогация във Франция започнаха да ваксинират клъстерно големи поголови от птици.

По думите му, резултатите, които получават от терен, са оптимистични и няма да е далеч времето, когато поетапно всички страни, които смятат, че това е единствената алтернатива, ще последват примера на Франция. Подобни мерки се подготвят и в Нидерландия. А според него България не е закъсняла също с адекватни мерки, като обяви, че в момента се обмисля кога, как, с какви ваксини би могла да започне една евентуална ваксинация, която би решила проблема с разпространението на заболяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари