МЗХ: 817 милиона евро е бюджетът по директни плащания в Кампания 2024

0

Утре информационната кампания на МЗХ продължава в Русе

817 млн. евро е бюджетът за интервенциите по директни плащания за Кампания 2024 г. От тях над 503 млн. евро е бюджетът по основните, необвързани с производство плащания, а 203,6 млн. евро по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните (т. нар. „еко схеми“), които се финансират от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). Това стана ясно по време на информационната кампания за директни плащания 2024 г. в град Велико Търново, която беше открита от заместник-министъра на земеделието и храните Таня Георгиева.

Плащанията за еко схемите се извършват на база допустими за подпомагане хектари при спазване на екологичните практики, определени в дадената еко схема и при съответната ставка. Еко схемите са доброволни едногодишни ангажименти и земеделските стопани имат възможността да заявяват цялото или част от стопанството си за подпомагане. Върху една и съща площ може да се приложи повече от една практика, включена в различна еко схема, но трябва да се съблюдава допустимостта на комбинациите, които са посочени в Наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни, съобщават от министерство на земеделието.

В еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал, при насърчаване на зелено торене и органично наторяване, са разграничени междинните и покривните култури, които са на полето в различните периоди. Конкретизиран е обхвата на органичните подобрители на почвата - органични подобрители, органични торове, органо-минерални торове, микробиални торове, растителни биостимуланти и обработен оборски тор.

Преформулирани са екологичните практики по еко схемата за намаляване използването на пестициди. При схемата за екологично поддържане на трайните насаждения са допълнени две нови екологични дейности за междуредията на трайните насаждения. Включена е възможност за поддържането им с естествена растителност и/или мулчиране в междуредията.

Към допустимите за подпомагане култури по екосхемата за разнообразяване на отглежданите култури са добавени трайни насаждения, които ще се приемат за една култура. За да се облекчат изискванията към фермерите, делът на основната култура е завишен до максимум 95%, в сравнение с 2023 г. - 90%.

По време на срещата присъстваха близо 200 земеделски стопани от областите Велико Търново и Габрово. Утре информационната кампания продължава в градовете Русе, Ямбол и Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари