Мотористи се учат как да реагират при катастрофа

0

Курс за оказване на първа помощ се проведе във ВМА

Днес във Военномедицинска академия (ВМА) се проведе курс „Първа помощ”, в който участваха представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders”.

Съвместната инициатива стартира през 2017 г. Доцент Недялко Григоров със своя екип от Спешното звено на болницата демонстрираха нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ, съобщават от ВМА.

Според тях, ключовите моменти при инцидент на пътя са осигуряване на безопасност, оценка на състоянието на пострадалия и оказване на помощ.

Представителите на “Sofia Riders” признават, че много често стават свидетели пътно-траспортни произшествия.

Статистиката сочи, че 57% от жертвите загиват в първите няколко минути на катастрофата, 22% - по време на транспортирането до болнично заведение или в същия ден, а 21% загиват в следващите 30 дни от катастрофата.

Разумната скорост спасява животи. Най-важното е да не се паникьосвате. Поемете дълбоко въздух, огледайте се дали има газ, пожар, в резлутат на инцидента, обезопасете средата. След това вижте пострадалия – дали диша, говори, има ли кръвотечение някъде, има ли пулс. След това е се обадете на телефон 112, съветват медиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Копач
    Аман от напразни усилия
  • 4
    2
    Sdfghjk
    Поредната глупост!!!!! Тези,да се научат да карат нормално,а не да реват по улиците и да застрашават живота на много хора!!!
  • 4
    1
    русенец
    То моторджиите по-добре да се научат как да не предизвикват катастрофи, а и да се научат да спазват правилника за движение по пътищата, че ми е писнало да чета за загинали мотоциклеткаджии за това, че някой им отнел предимството. И ако това стане, няма да им се налага да оказват първа помощ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари