Мотивират учителите с по-високи начални заплати

0
Мотивират учителите с по-високи начални заплати
Снимка: Топ Новини

Учениците намаляват. Това е демографски проблем, който не може да бъде решем само от МОН и той е сериозен проблем. Да, учители не достигат, затова е изработена и стратегията за развитие на педагогическите кадри. Да мотивираме повече млади хора да отиват в учителската професия. Не случайно от 1-ви юли повишаваме началната заплата на учителите до 35 години.

Говорим за регулиране на учителската професия, за стажант-учители, които да могат още от 4-ти курс да започнат работа и да получават възнаграждение, както стажант-лекарите и това да обогати техния опит. За промени в наредбата има предложения да не се чака 10 години от младши към старши учител.

Всички тези предложения, които сме направили в стратегията, ако реализираме, мисля че ще мотивираме повече млади хора да стават учители. Това каза в Русе министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

Среща-дискусия „Образованието – модерно, достъпно, качествено“ организира днес в Русенския университет „Ангел Кънчев“ Министерството на образованието и науката. Министърът на МОН проф. Анелия Клисарова и експерти представят политики и мерки за усъвършенстване на образованието. Професионалното образование във връзка с пазара на труда е сред другите обсъждани теми.

Законът е между първо и второ четене. Съгласуваме текстовете и има някои допълнения, които да улеснят въвеждането на т.н. учене по време на работа. Учениците ще имат право да влязат в тази система чрез професионалните гимназии, като те могат да обучават както досега, така и по новия модел- учениците и да са на работа да имат трудов договор с работодателите и едновременно с това да изпълняват учебните си задължения и стандартите, които са необходими, за да получат средно образование“, каза още в Русе министър Анелия Клисарова.

Заплащането зависи от работодателите, колко дни в седмицата ще работят. Искаме да направим закона отворен. В зависимост от професията, която ще изучават, няма да има регламент два или три дни на работа или на училище, където е необходимо повече теория. Може първи-втори курс да са с повече теория и по-малко практика, после това да се обърне. Учебните планове и програми ще бъдат изработени с ПГ, заедно с бизнеса, за да отговарят на изискванията и на бизнеса и на образователните стандарти. Аз мисля, че няма да има под минималната работна заплата, но това зависи от договорите, които ще бъдат сключени между ПГ и съответното предприятие, както и между съответния ученик и предприятието.“

„Много сериозно интересът се повишава. Като пример Русенския университет вече 4 млн. са инвестирани от бизнеса в университета за лаборатории, за да може така да бъде изградена системата на образование, че завършилите инженери веднага да бъдат включени на работа. От друга страна, когато бизнеса участва в учебните планове и програми той обучава и чрез наставниците учениците така, че те веднага да бъдат включени и да нямат нужда от допълни квалификации и обучение. Разбира се има много системи, които ще бъдат обсъждани.“

"Чрез студентските и ученическите практики, за които има много желаещи, проекта продължава и 2014-2020 г., те помагат на бизнеса, така че бизнеса в момента няма да дава пари, а да кажем, че тази стипендия ще бъде получена чрез ученическите практики. От друга страна правителството е заделило 8.6 млн. лева, за да може да стимулира бизнеса за изграждането на лаборатории, необходими за бизнеса и професионалната гимназия.

Ще имам среща с представители на швейцарския бизнес и представители на средното образование там, за да говорим за дуалната система. Оттам очакваме около 4 млн. франка или пилотните проекти ще бъдат и съфинансирани чрез оперативните програми, там също сме заложили средства, за да може да тръгне дуалната система и да започне да работи“, каза още министър Анелия Клисарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари