МОСВ поиска от румънска страна България да се включи в процедурата по ОВОС за инсенератора в Гюргево

2
МОСВ изиска повече факти, проучвания и анализи относно наличието на риск за гражданите на град Русе
МОСВ изиска повече факти, проучвания и анализи относно наличието на риск за гражданите на град Русе

МОСВ изиска повече факти, проучвания и анализи относно наличието на риск за гражданите на град Русе

Министерството на околната среда и водите изпрати своето становище по представеното от румънското Министерство на околната среда, водите и горите инвестиционно намерение за изграждане на инсенератор в град Гюргево.

МОСВ поиска допълнителна информация, свързана с опазване качеството на атмосферния въздух и останалите компоненти и фактори на околната среда при реализацията на проекта, които са от първостепенна важност за защита на здравето и благосъстоянието на българските граждани.

Според МОСВ, за да се осигури възможност за изразяване на становище относно степента на значимост на въздействието и риска за човешкото здраве, е необходимо информацията да съдържа достатъчно факти, данни, проучвания и обоснованост на направените въз основа на тях анализи и заключения за наличието и степента на здравен риск за населението на гр. Русе, при осъществяването на инвестиционното предложение.

МОСВ предоставя на румънското министерство получените в хода на проведените консултации становища, както и резултатите получени от осигурения обществен достъп, включително и позицията на гражданските сдружения в град Русе.

Изискването на МОСВ е информацията в доклада за ОВОС да бъде преработена и допълнена, съобразно описаните забележки и представена отново за изпращане на компетентните органи и заинтересованата общественост.

След оценка на възможното въздействие и предвид непосредствената близост до град Русе, министър Попов изразява желание пред румънския си колега, Република България да вземе участие в процедурата по оценка на въздействие на околната среда (ОВОС).

Предвид значимостта на темата за гражданите на град Русе министър Попов предлага, след отстраняване на забележките по доклада, да бъде организирано обществено обсъждане на инвестиционното предложение на територията на Република България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Макс Райт
    Значи все пак ще бъде изграден..R.I.P Русе
  • 5
    1
    Георги
    Ала - бала! Какво не разбраха, че този инсенератор е вреден. Пак някаква имитация на дейност и разтакаване.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари