Молдова подписа партньорство за сигурност и отбрана с ЕС

1
Партньорство ще повиши устойчивостта на страната
Партньорство ще повиши устойчивостта на страната

Партньорство ще повиши устойчивостта на страната

Молдова подписа партньорство с Европейския съюз в областта на сигурността и отбраната, което я прави първата страна, сключила подобно споразумение със съюза, каза днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Начело с проевропейската президентка Мая Санду, Молдова, която се намира между Украйна и страната членка на ЕС и НАТО Румъния, се надява да се присъедини към ЕС до 2030 г. и осъжда руската инвазия в съседна Украйна, предава БТА.

"Молдова е първата държава, която подписва партньорство за сигурност и отбрана с ЕС", написа Борел в "Екс". "Това партньорство ще повиши устойчивостта на страната. Ще ни позволи заедно да се справяме с предизвикателствата в областта на сигурността и да откриваме нови сфери за сътрудничество", добави той.

През март Санду подписа споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Франция, като предупреди, че Русия подновява усилията си за дестабилизиране на Молдова и че ако президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи да действа.

Молдова получава независимост от Съветския съюз през 1991 г. и отношенията ѝ с Москва се влошиха след руската инвазия в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    До Хм
    Гледай ти да не изядеш шамарите като другите червеногъзи откачалки, и да те приберат обратно в психиятрията.
  • 4
    1
    Хм,
    Що ли пък и тия да не изядат шамарите като Окрайна и Големият Мечок да не си прибере Приднестровието?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари