Мистерия около иконата на Димитър Басарбовски

0
Святото изображение на Димитър Басарбовски в Басарбовския скален манастир край Русе има мистично лечебна сила
Святото изображение на Димитър Басарбовски в Басарбовския скален манастир край Русе има мистично лечебна сила

Чудотворна икона помага на слепи и хора с увредено зрение да прогледнат!

Святото изображение на Димитър Басарбовски в Басарбовския скален манастир край Русе има мистично лечебна сила, разказаха миряни, докоснали се до божествената му сила, пише България Днес.

Иконата на светеца се намира в новопостроената църква в светата обител и често пред нея се извиват опашки от православни християни, които търсят спасение за душите и телата си. Най-голямата сила на иконата е да помага на хора, които имат проблеми със зрението. Вече има регистрирани няколко чудеса, които дават надежда и на други вярващи, че ще намерят изцеление. Най-често родители водят децата си, които имат проблеми със зрението и търсят последен вариант за оздравяването им.

Чудодейната икона е изключителна не само с божествената си сила, но и с вградените в нея мощи на Димитър Басарбовски. Части от светеца са поставени в специално прозорче и могат да бъдат видени от поклонниците. Вярва се, че мощите придават допълнителни лечебни свойства на изображението в църквата.
Иконата преди години е подарена на България от румънската църква. През 1767 г. мощите на св. Димитър Басарбовски са отнесени от русенското село в Букурещ от руския ген. Салтиков. Понастоящем те се съхраняват в Патриаршеската катедрала в Букурещ, а светецът е покровител на румънската столица. На особена почит той се радва и в България, като отново през октомври честваме личността му.

Басарбовският манастир е единствената скална обител у нас, която е действаща и в нея има манастир. Комплексът търпи мащабни подобрения през последните години, като се изгражда жилищна част, но са запазени в автентичен вид каменните стъпала, които водят към високите пещери. Пролуките в скалата са били използвани от монасите за отшелнически живот.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари