Минус 40 градуса в Сибир

1
От средата на декември в Сибир се настани продължителен студ и температурите остават екстремни
От средата на декември в Сибир се настани продължителен студ и температурите остават екстремни

Това е един от най-дългите периоди на студ с температури под нулата от 14 години насам

Ако не сте фенове на студеното време, шансовете скоро да предприемете пътуване до руския град Якутск са нулеви. В момента градът е в разгара за необичайно дълъг период на суров студ, който се смята за необичаен дори и за стандартите на Сибир.

Температурата в части на Якутия, където се намира и Якутск, е паднала до -40 градуса по Целзий през средата на декември и оттогава не се е покачвала. Това е един от най-дългите периоди на студ с температури под нулата от 14 години насам, според The Associated Press, пише Нова Варна.

Извън краткото затопляне през първите няколко дни на януари, където температурите са се покачили до -31 градуса по Целзий, Якутск, разположен южно от Северния полярен кръг, е регистрирал както високи, така и ниски температури под 34 градуса под нулата от 8 декември 2020 г.

Още по-студен въздух е нахлул в Делянкир, малък окръг, разположен на 800 км. североизточно от Якутск. В понеделник сутрин, на 18-ти януари, е отчетена температура от -58,3 градуса по Целзий.

Делянкир (близо до Оймякон) е известно с това, че е най-студеното населено място на Земята. Според The Siberian Times, най-ниската измерена температура в Оймякон е -67,7 градуса по Целзий, регистрирана през 1933 г.

В Якутск най-ниската температура от тази студена поредица е била 40 градуса под нормалното на 14-ти януари.

Обикновено високите температури се задържат около 34 до 39 градуса под нулата от средата на декември до началото на Февруари. Нормалната ниска температура е между 40 и 45 градуса под нулата през този период.

Заради екстремния зимен климат, далечна североизточна Азия също се нарича “полюс на студа”, според старшия метеоролог на AccuWeather Джим Андрюс.

Сибирският “полюс на студа” се намира в Република Саха или Якутия, в североизточна Азия.”, казва Андрюс. “През зимата, това е най-студеното населено място на Земята. По-студени са само върховете на големите ледени покривки на Антарктида и Гренландия”.

Жителите взимат предпазни мерки, като палят двигателите на автомобилите си през нощта или използват нагреватели за коли, за да ги предпазят от замръзване. На учениците им е позволено да отсъстват от учебните часове докато времето не се затопли, според The Associated Press.

Метеоролозите на AccuWeather казват, че тези екстремно ниски температури се очаква да продължат поне до края на януари.

Въпреки това, че живота в такъв район с толкова ниски температури може да изглежда опасен за мнозина, това е просто начин на живот за хората, които наричат Якутск дом.

Афанасий Андреев, който е роден и израснал в Якутск, споделя пред AP, че е привикнал към студа. Други жители разказват как се топлят, докато прекарват времето си навън.

Основното правило е да не стоиш на едно място, а да продължаваш да се движиш.”, споделя Дмитрий Кузнецов, жител на района.

Някои жители обаче, може да са били изненадани след затоплянето през 2020 г., когато през септември са регистрирани необичайно високи температури в Северен Сибир.

Топъл старт на годината се наблюдава в района с температури от януари до април, средно около 6 градуса по Целзий над нормата в Русия.

Лятото пристигна рано в Сибир и постави още рекорди във Верхоянкс, сибирски град, намиращ се на 3000 мили от Москва. Температурата е достигнала до 38 градуса по Целзий, като това чупи рекорда за най-високата температура в Северния полярен кръг и Сибир.

Тези необичайно горещи и сухи условия доведоха до по-висока от средната активност на горските пожари в Русия.

Сибир може да в известен със суровия си студ, но температурите са се повишавали през последните няколко години, така че снегът може да започне да се топи по-бързо.

Снежната покривка над дадена област обикновено отразява малко слънчева светлина обратно в атмосферата, поддържайки температурите по-ниски през светлите часове на деня. Ако на повърхността обаче, има малко или въобще няма сняг, слънчевите лъчи се поглъщат от земята и температурите могат да се повишат, причинявайки топене на снега.

Превод и редакция:  Мариела Анастасова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари