Министерство на културата: Паметникът на Съветската армия се реставрира

0
Дейностите по демонтаж на фигурите от ПСА са част от процес на реставрация, заявиха от МК
Дейностите по демонтаж на фигурите от ПСА са част от процес на реставрация, заявиха от МК Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Дейностите по демонтаж на фигурите от ПСА са част от процес на реставрация, заявиха от МК

Дейностите по реставрация на бронзовите фигури и барелефи от Монумента “Паметник на съветската армия” не подлежат на съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата. Това става ясно от протокола от проведено заседание на съвета в петък, 15-и декември, 2023 г.

Документът е изпратен на Областната администрация на област София с писмо от министъра на културата Кръстьо Кръстев и в него се казва:

“Предложението за техническия демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от “Монумент “Паметник за съветската армия”, находящ се в “Княжеска градина” не е в компетенциите на СЕСИИ.

Както става ясно от Закона за културното наследство, Министерството на културата съгласува единствено инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, както и тяхното преместване или премахване.

Дейностите по демонтаж на фигурите от ПСА не попадат в нито една от трите изброени в закона процедури, а са част от процес на реставрация.

Протоколът от заседанието на СЕСИИ потвърждава и становището на началника на отдел „Правно обслужване“ в областната администрация, който е присъствал на заседанието. В неговото становище се казва още, че Констативният протокол на ГД „Инспекторат за опазване на културното наследство“ се позовава именно на неосъществена процедура пред СЕСИИ, а Председателят на експертния съвет е отговорил, че дейностите по демонтаж за реставрация на монумент „Паметник на съветската армия“ не подлежат на разглеждане от СЕСИИ.”

Въз основа на протокола от проведеното заседание на СЕСИИ и писмото на министъра, Областната администрация на област София счита, че обстоятелствата, свързани със законовите изисквания, са изяснени и няма основание за спекулации, свързани със спиране на демонтажните дейности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    ха, ха,
    ама верно се реставрира?!? Е, ясно ли ви стана за какви ни мислят умнокрасивите управляващи?!?
  • 1
    2
    абе,
    украинското еврейче, това е паметника на твоите украински братя от Трети украински фронт бре?!?
  • -3
    1
    Българин
    Окупаторите на скрап! Да живее свободна България! Без рушлямския ботуш! АМИН!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари